Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z podkopávania prímeria v Donbase

Donbas
Donbas (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA - Moskva a Kyjev sa v utorok navzájom obviňovali zo zintenzívnenia násilia medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, informovala agentúra AFP.

Zatiaľ čo Kremeľ obviňuje Kyjev z nedodržiavania minských dohôd, náčelník generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Ruslan Chomčak obvinil Moskvu z posilnenia vojenskej prítomnosti pozdĺž ukrajinských hraníc. "Pokiaľ ide o (takzvaný) normandský formát, je to zlé," uviedol v utorok v rozhovore pre ruský týždenník Argumenty i fakty (AiF) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny. "Dá sa povedať, že za prezidenta Zelenského nebol možný žiadny pokrok pri implementácii minského balíka opatrení a následných dohôd, ktoré sa dosiahli v Paríži," povedal Peskov. "Teraz sme svedkami eskalácie napätia pozdĺž frontovej línie," dodal s tým, že dochádza k negovaniu drobných úspechov, ktoré sa predtým dosiahli.

Ukrajina bojuje proti separatistom podporovaným Moskvou vo východoukrajinskej Doneckej aj Luhanskej oblasti v Donbase od roku 2014. Konflikt nasledoval po anektovaní ukrajinského Krymského polostrova Ruskom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vlani v júli sprostredkoval prímerie, ktoré vtedy prinieslo relatívny pokoj až do nárastu bojov začiatkom tohto roka.

Ukrajinský parlament v utorok obvinil Moskvu z najnovšej eskalácie konfliktu a vyzval Rusko, aby "okamžite ukončilo nepriateľské akcie" a "stiahlo svoju armádu" z Ukrajiny. Podľa Chomčaka je na východe Ukrajiny v súčasnosti umiestnených zhruba 28.000 separatistických bojovníkov a "viac ako 2000 ruských vojenských inštruktorov a poradcov".

Viac o téme: PrímerieObvinenie MoskvaKyjevPodkopávanieDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu