Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemecký Spolkový snem schválil predĺženie pôsobenia vojakov Bundeswehru v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký Spolkový snem (Bundestag) rozhodol vo štvrtok večer o predĺžení mandátu vojakov Bundeswehru v rámci výcvikovej misie NATO v Afganistane do roku 2022. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nový mandát tak umožní nemeckej armáde udržať si v Afganistane do 31. januára 2022 až 1300 vojakov. Súčasný mandát vyprší Bundeswehru koncom marca. Príslušníci nemeckých ozbrojených síl pôsobia v Afganistane takmer 20 rokov. Zároveň ide o najväčšiu misiu vojakov Bundeswehru v zahraničí. Po Spojených štátoch má v súčasnosti Bundeswehr v Afganistane druhý najpočetnejší kontingent.

Rozhodnutie Spolkového snemu prišlo v rovnaký deň, ako americký prezident Joe Biden uviedol, že bude "náročné" dodržať termín stiahnutia všetkých amerických vojakov z Afganistanu, ktorým je 1. máj tohto roku. Termín odchodu amerických vojakov vyplýva z vlaňajšej dohody medzi vládou USA a afganským militantným hnutím Taliban, ktoré sa výmenou za to zaviazalo viesť mierové rozhovory s afganskou vládou.

"Odídeme, otázkou však je, kedy," povedal Biden, podľa ktorého tento krok komplikujú taktické dôvody. Na otázku, či budú americkí vojaci v Afganistane pôsobiť aj v roku 2022, však odpovedal, že si takúto situáciu nevie predstaviť. USA majú v Afganistane asi 2500 vojakov pôsobiacich v rámci tejto mnohonárodnostnej podpornej a výcvikovej misie, ktorá má 10.000 príslušníkov.

Viac o téme: VojaciNemeckoNATOAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu