Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Súd v Turecku odsúdil štyri osoby na doživotie v spojitosti s vraždou novinára Dinka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Súd v Turecku v piatok odsúdil štyri osoby na doživotné tresty odňatia slobody v súvislosti s vraždou turecko-arménskeho novinára Hranta Dinka z roku 2007. Informovala o tom agentúra AFP.

Súd v Istanbule odsúdil na doživotie dvoch bývalých vysoko postavených predstaviteľov istanbulskej polície za "úmyselnú vraždu". Obvinenia voči ďalšiemu predstaviteľovi istanbulskej polície súd stiahol z dôvodu premlčania. Doživotie súd uložil aj dvom bývalým pracovníkom ministerstva vnútra. Ďalšieho predstaviteľa ministerstva vnútra odsúdil na 28 rokov väzenia.

Dinka (52), zástancu zmierenia medzi Turkami a Arménmi, zastrelil 17-ročný nezamestnaný turecký nacionalista Ogün Samast 19. januára 2007 pred istanbulskou redakciou dvojjazyčných novín Agos, ktorých bol šéfredaktorom. Obvineniam v súvislosti s touto vraždou čelilo celkovo 76 ľudí. Samast sa k činu sa priznal a v roku 2011 ho odsúdili na takmer 23 rokov väzenia.

Dinkova vražda vyvolala v Turecku vlnu pobúrenia a obáv o slobodu prejavu. Súdny proces trval viac ako desať rokov a medzi obžalovanými boli i vysoko postavení príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí podľa obvinení o príprave vraždy vedeli, avšak nezasiahli. Dinkovi podporovatelia a ľudskoprávni aktivisti sú presvedčení, že väčšina popredných predstaviteľov polície zostala nepotrestaná a žiadajú pokračovanie vyšetrovania i súdnych procesov, píše AFP.

Viac o téme: VraždaNovinárObvineníDoživotieSúd TureckoHrant Dink
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu