Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V sobotu v Mjanmarsku zomrelo pri protestoch päť ľudí: Ďalší boli zatknutí

Protesty v Mjanmarsku
Protesty v Mjanmarsku (Zdroj: SITA/AP)

RANGÚN - Päť ľudí bolo v sobotu zabitých v Mjanmarsku, kde armáda stále pokračuje v silových zákrokoch proti demonštrantom. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Traja ľudia zomreli, keď ozbrojené zložky potláčali v sobotu ráno protest v meste Mounjua v administratívnej oblasti Sagajn, uvádza spravodajský server Myanmar Now. Iný demonštrant bol zastrelený a desať ďalších zatknutých v jednom mestečku v štáte Mon, ktorý patrí medzi mjanmarské národnostné okruhy. O život prišiel aj 18-ročný mladík, ktorý ani nebol medzi demonštrantmi, len náhodou prechádzal okolo miesta protestu, uvádza Myanmar Now.

V piatok si položením kvetov v rôznych častiach krajiny vrátane mesta Rangún pripomenuli stovky Mjanmarčanov obete násilných zásahov armády voči demonštrantom, ktoré sa začali po tom, čo vo februári vojenská junta v krajine prevzala moc.

Od štátneho prevratu zabila armáda už najmenej 550 demonštrantov, medzi ktorými bolo aj 46 detí, vyplýva z údajov neziskovej organizácie Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP). Zadržaných je v súčasnosti 2751 ľudí a bolo vydaných dovedna 126 zatykačov. Násilné zásahy voči demonštrantom v Mjanmarsku vo štvrtok tento týždeň jednohlasne odsúdila Bezpečnostná rada OSN.

Viac o téme: ProtestyZatýkanieúmrtiaMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu