Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čína uvalila odvetné sankcie voči britským osobnostiam a inštitúciám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína v piatok ohlásila sankcie voči deviatim britským osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré podľa nej zlomyseľne šírili klamstvá a dezinformácie v súvislosti s tým, ako Peking zaobchádza s Ujgurmi v čínskej provincii Sin-ťiang. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Medzi sankcionovanými osobami sú okrem iných zákonodarcov aj predseda zahraničného výboru Dolnej snemovne britského parlamentu Tom Tugendhat či bývalý líder Konzervatívnej strany Iain Duncan Smith. Podľa agentúry Reuters je jedným zo subjektov, na ktorý sa vzťahuhú čínske sankcie aj britská mimovládna Komisia pre rovnosť a ľudské práva (EHRC). Na tieto osoby a subjekty sa vzťahuje zmrazenie majetku, ktoré majú na čínskom území a zákaz cestovania do Číny, Honkongu a Macaa. Zároveň firmy či inštitúcie, ktoré sú s nimi previazané, nebudú môcť v Číne podnikať.

"Spojené kráľovstvo uvalilo jednostranné sankcie na čínskych jednotlivcov a subjekty odvolávajúc sa na takzvané problémy týkajúce sa dodržiavania ľudských práv v regióne Sin-ťiang," uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Podľa čínskeho rezortu diplomacie "tento krok, založený iba na klamstvách a dezinformáciách, zjavne porušuje medzinárodné právo a základné normy upravujúce medzinárodné vzťahy, hrubo zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a vážne narušuje vzťahy medzi Čínou a Spojeným kráľovstvom".

Ako pripomína agentúra AFP, ide o poslednú reakciu Pekingu na pondelňajšie koordinované sankcie EÚ, Británie, Spojených štátov a Kanady voči čínskym predstaviteľom a subjektom v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine. Čína v reakcii na sankcie krajín Západu namierené voči štyrom čínskym predstaviteľom uvalila sankcie na desať európskych predstaviteľov a štyri subjekty. Na protest proti sankciám Pekingu si čínskych veľvyslancov predvolali Taliansko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Dánsko či Litva.

Viac o téme: SankcieOsobnostiInštitúcieČínaBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu