Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Zlé správy z Maďarska: Na umelom dýchaní je viac ako tisíc pacientov, zomrelo 249 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 7587 nakazených novým druhom koronavírusu, čím celkový počet potvrdených infikovaných stúpol na 593.710. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 249 ľudí, obetí covidu je tak už 18.952, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálny počet nakazených je 192.951. Z covidu sa zotavilo 381.807 osôb. Nemocničnú starostlivosť si vyžaduje 11.805 chorých s covidom, z nich 1423 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Vakcínou proti vírusu SARS-CoV-2 je zaočkovaných 1.696.110 ľudí, z ktorých 494.520 dostalo už aj druhú dávku očkovacej látky. Miera zaočkovanosti tak dosiahla 16,8 percenta, zdôraznil operačný štáb, podľa ktorého priemer krajín Európskej únie (EÚ) je 9,4-percentná miera. Z doposiaľ registrovaných seniorov vo veku nad 65 rokov malo podaných vakcínu 65 percent.

Do nemocníc sa hlási 500 dobrovoľníkov

Na pomoc pri ošetrovaní pacientov s ochorením COVID-19 v maďarských nemocniciach sa prihlásilo už 500 dobrovoľníkov so zdravotníckym vzdelaním či študentov zdravotných odborov. Informoval o tom v stredu agentúru MTI zástupca šéfa Celoštátneho riaditeľstva nemocníc (OKF) Péter Takács.

Podľa jeho slov výzvu na pomoc nemocniciam zverejnili v pondelok. Na podobnú žiadosť reagovalo v čase druhej vlny koronavírusovej pandémie na jeseň celkom vyše tisíc dobrovoľníkov, teraz ich bude zrejme podstatne viac. Popri lekároch sa hlásia lekárnici i ošetrovatelia.

Takács dodal, že najmä na severe Maďarska, v Rábsko-mošonsko-šopronskej, Komárňansko-ostrihomskej, Sabolčsko-satmársko-berežskej a Novohradskej župe začali reorganizovať pracovnú silu v zdravotníctve, pretože sú tam najviac preplnené nemocnice.

Viac o téme: Umelé dýchanieMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu