Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Zlé správy z Maďarska: Krajina zažíva najhorší týždeň, rekordný počet úmrtí!

Koronavírus v Maďarsku
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko teraz prežíva svoj najhorší pandemický týždeň, vyhlásil v piatok predseda vlády Viktor Orbán. Za posledný deň v krajine zomrelo 275 ľudí s komplikáciami spôsobenými ochorením COVID-19, čo je najvyšší počet od vypuknutia koronavírusovej pandémie.

Pribudlo tiež 11.265 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných stúpol na 614.612, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Počet obetí súvisiacich s vírusom SARS-CoV-2 stúpol na 19.499.

V nemocničnom ošetrení je v súčasnosti 11.823 chorých s covidom, z nich 1480 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných proti koronavírusu je v Maďarsku už 1.803.533 ľudí, čo je 17,9 percenta obyvateľstva. Obe dávky očkovacej látky dostalo 594.662 osôb.

Čoskoro budeme mať viac východných vakcín než západných, tvrdí Orbán

Maďarsko bude mať čoskoro viac východných vakcín než západných, vyhlásil v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Premiér vyjadril nádej, že v lete sa karanténne opatrenia už budú dať v Maďarsku uvoľniť. "V máji dovezieme aspoň toľko očkovacích látok z Ruska a z Číny ako od západných výrobcov. Krajiny, ktoré takto nekonajú, určite nebudú mať slobodné leto," zdôraznil Orbán.

Premiér kritizoval lídrov členských krajín Európskej únie za to, že ponechali Bruselu rokovacie pozície s farmaceutickými spoločnosťami. Únia sa podľa jeho slov síce snažila dosiahnuť dobré ceny vakcín, avšak v tomto prípade je prioritou čas dodania očkovacích látok. Ministerský predseda dodal, že operačný štáb rozhodne najneskôr do soboty o zmiernení zákazu vychádzania a o úprave otvorenia obchodov.

Viac o téme: úmrtiaMaďarskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu