Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Záchranári prehovorili o tragickom páde lanovky v Taliansku: Dva zásadné problémy!

Pád lanovky v Taliansku Zobraziť galériu (3)
Pád lanovky v Taliansku (Zdroj: SITA/Italian Vigili del Fuoco Firefighters via AP)

TURÍN - Podľa záchranárov, ktorí zasahovali pri nedeľnom páde kabíny lanovky v talianskej Strese, kabíne zrejme nezafungovala núdzová brzda. Miesto dnes navštívil taliansky minister Enrico Giovannini, ktorý sľúbil prísne prešetrenie nešťastia, uviedla agentúra AP. Z 15 pasažierov tragickú nehodu prežilo len päťročné dieťa.

Detaily obrovskej tragédie v Taliansku: Pád lanovky si vyžiadal 14 obetí, chlapček (5) stratil celú rodinu!

"Domnievam sa, že nastali dva problémy - odtrhlo sa lano a zlyhala núdzová brzda," uviedol vedúci miestnej záchrannej alpskej služby Matteo Gasparini. Nefunkčnosť brzdy podľa neho spôsobila, že kabína výrazne zrýchlila, neudržala sa na zostávajúcich lanách konštrukcie a dopadla veľkou rýchlosťou na zem, čo len umocnilo ničivosť stretu. Na druhej kabíne lanovky boli naopak bezpečnostné brzdy v poriadku a zafungovali správne.

Miesto nešťastia dnes navštívil taliansky minister dopravy Enrico Giovannini, ktorý sľúbil zriadenie vyšetrovacej komisie. Príčiny pádu bude skúmať aj prokuratúra, ktorá začala vyšetrovanie pre podozrenie zo zabitia.

Galéria: Pád lanovky v Taliansku

Lanovka prešla kontrolou

Fungovanie lanovky bolo pravidelne kontrolované. Talianskej tlači to potvrdila firma Leitner, ktorá kontroly vykonávala. Podľa nej laná prešli naposledy kontrolou na konci minulého roka. Juhotirolská spoločnosť patrí k popredným európskym výrobcom technológií pre lanové dráhy.

Talianska lanovka po zrušení niektorých protiepidemických opatrení v krajine začala po dlhšej dobe prevádzku s pasažiermi minulý víkend.

FOTO Záchranári prehovorili o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Italian Police via AP)

Jediný preživší bojuje o život

Podľa vyhlásenia turínskej nemocnice Regina Margherita je stav jediného preživšieho dieťaťa vážny ale stabilizovaný. Pri páde zahynuli jeho otec, brat a matka, ktorí boli izraelskými občanmi trvalo žijúcimi v Taliansku, a tiež praprarodičia. Izraelské ministerstvo zahraničia uviedlo, že rokuje o návrate tiel do vlasti. Medzi obeťami je tiež muž pôvodom z Iránu, ktorý trvale žil s ďalšou obeťou nešťastia - talianskou výskumníčkou. Ostatné obete boli taktiež talianskej národnosti.

FOTO Záchranári prehovorili o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Italian Vigili del Fuoco Firefighters via AP)

Obľúbené turistické miesto

Miesto nešťastia, obec Stresa, sa nachádza na piemontskom brehu jazera Lago Maggiore. Z obce lanovka smeruje na vrch Mottarone, kde je menší zábavný park pre deti. Vrch je obľúbeným cieľom výletov aj vďaka vyhliadkam na okolie. Kabína dopadla do zalesneného a ťažko prístupného priestoru, čo spočiatku sťažilo práce záchranárov.

Viac o téme: LanovkaPádTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu