Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Fínsko pozastaví očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

HELSINKI - Fínsko pozastaví očkovanie vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca najmenej na týždeň. Piatkové rozhodnutie nasleduje po dvoch správach o vzniku krvných zrazenín po podaní tejto očkovacej látky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojší úrad verejného zdravotníctva.

Fínsky zdravotnícky inštitút THL "sa rozhodol pozastaviť očkovanie vakcínou AstraZeneca vo Fínsku, kým nebude k dispozícii viac informácií o prípade a nebude možné vyhodnotiť možnú príčinnú súvislosť", uvádza sa vo vyhlásení.

Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok oznámila, že vakcína od firmy AstraZeneca nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín jej výhody prevažujú nad rizikami. Viacero európskych krajín následne oznámilo, že obnoví očkovanie touto vakcínou, ktoré pre správy o výskyte krvných zrazenín u viacerých zaočkovaných osôb v priebehu tohto a minulého týždňa pozastavili. Očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca zatiaľ neobnovili Dánsko, Nórsko ani Švédsko. Dánsko bolo minulý týždeň prvou krajinou, ktorá pozastavila používanie tejto vakcíny.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaFínskoAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu