Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Nečakaný krok prezidenta Brazílie: Opatrenia chce rušiť napriek zhoršujúcej sa situácii

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa obrátil v piatok na najvyšší súd v snahe zvrátiť protipandemické obmedzenia, ktoré zaviedlo niekoľko federálnych štátov. Prezident tak učinil napriek zvyšujúcemu sa počtu nových prípadov, uviedli miestne médiá. Informovala o tom agentúra DPA.

Vláda požiadala najvyšší súd, aby zrušil nariadenia vo federálnej oblasti, kde sa nachádza hlavné mesto Brazília, a rovnako tak v štátoch Bahia a Rio Grande do Sul, s argumentom, že guvernéri štátov nemajú dostatočné oprávnenie na zavádzanie nariadení, ktoré sa okrem iného týkajú obmedzení pohybu či obchodov s iným ako základným tovarom, uviedol spravodajský portál G1.

Bolsonaro opakovane bagatelizoval vírus a bol proti obmedzeniam na potlačenie infekcií, hoci je Brazília po USA krajinou s druhým najvyšším počtom prípadov na svete. Zdravotnícke systémy sú vo väčšine štátov preťažené, stredisko pre verejné zdravie Fiocruz hovorí o "najväčšom sanitárnom a zdravotníckom kolapse v histórii". Podľa posledných údajov bolo v priebehu 24 hodín hlásených 90.000 nových infekcií koronavírusoma a okolo 3000 súvisiacich úmrtí. Prieskum inštitútu Datafolha zverejnený vo štvrtok ukázal, že 79 percent Brazílčanov si myslí, že pandémia je v krajine mimo kontroly.

Viac o téme: OpatreniaBrazíliaKoronavírusJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu