Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci veria, že rozlúštili záhadu krvných zrazenín po vakcíne AstraZeneca: Toto má byť príčina!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

OSLO - Nórski výskumníci vo štvrtok oznámili, že zistili prejavy silnej reakcie imunitného systému medzi pacientmi, ktorých zaočkovali vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a vytvorili sa im krvné zrazeniny.

Prestížny denník o pozastavení očkovania AstraZenecou v Európe: Má byť za tým aj iný dôvod

"Sme presvedčení, že je dôležité to oznámiť a že sme našli správny vysvetľujúci model," povedal novinárom hlavný lekár Univerzitnej nemocnice v Osle Pal André Holme. Nedávno prijali v Nórsku do nemocnice troch zdravotníkov, u ktorých nastal vážny stav spôsobený krvnými zrazeninami, krvácaním a nízkym počtom krvných doštičiek. Jedna zdravotníčka neskôr zomrela.

Nórsko patrí k viacerým krajinám, ktoré dočasne zastavili očkovanie obyvateľov vakcínou vyvinutou britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca. Holme poznamenal, že u týchto pacientov sa vyvinuli komplikácie tri až desať dní po zaočkovaní. "Dnes nevidím žiadnu inú možnosť," dodal.

Pal André Holme
Zobraziť galériu (3)
Pal André Holme  (Zdroj: TASR/Terje Pedersen / NTB via AP)

Podľa jeho slov zistenia naznačujú, že pacienti mali silnú imunitnú reakciu, ktorá viedla k vytvoreniu protilátok, ktoré dokážu aktivovať krvné doštičky - sú to malé bunkové fragmenty, ktoré vytvárajú zrazeniny a môžu tak zastaviť krvácanie alebo mu zabrániť. Lekár sa odmietol vyjadriť k tomu, koľko pacientov skúmali. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Cez víkend Nórsky úrad verejného zdravotníctva vyhlásil, že troch zdravotníkov prijali do nemocnice po zaočkovaní a spolu s Nórskou agentúrou pre lieky posudzujú, či je medzi ich prípadmi spojitosť. Nórsko pred týždňom rozhodlo o pozastavení používania vakcíny od AstraZenecy, ale dovtedy podalo vyše 121-tisíc dávok tejto očkovacej látky. Prvou skupinou v očkovacom pláne krajiny boli práve zdravotníci.

Vedci veria, že rozlúštili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Nórska agentúra pre lieky sa k zisteniam Holmeho nevyjadrila, uviedla tlačová agentúra NTB. Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok uviedla, že vakcína od britsko-švédskej firmy AstraZeneca nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín. Zdôraznila, že výhody prevažujú nad rizikami.

Niekoľko hodín po tom, čo EMA označila túto vakcínu za "bezpečnú a účinnú", rozhodlo Nemecko o obnovení očkovania. Podobné oznámenia ako Nemecko zverejnili vo štvrtok už skôr Taliansko, Francúzsko a Slovinsko. Španielsko sa vyjadrilo, že znovu začne očkovať vakcínou AstraZeneca na budúci týždeň.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusAstraZenecaZrazeniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu