Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kanada sa naďalej usiluje o prepustenie svojich občanov zadržiavaných Čínou

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

PEKING - Pred súdom v meste Tan-tung na severovýchode Číny sa v piatok konalo pojednávanie s jedným z dvoch kanadských občanov zadržiavaných Čínou už dva roky pre podozrenie zo špionáže. Pojednávanie trvalo menej ako tri hodiny. Verdikt v kauze Michaela Spavora bude oznámený neskôr, informovala agentúra AFP.

Kanadských občanov Michaela Spavora a Michaela Kovriga zatkli čínske úrady v decembri 2018. Niekoľko dní predtým bola vo Vancouveri zadržaná Meng Wan-čou, manažérka čínskej firmy Huawei. Stalo sa tak na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu. Čína žiada okamžité a bezpodmienečné prepustenie Meng Wan-čou a tvrdí, že jej zadržanie je súčasťou úsilia USA vyvíjať nátlak na Peking. Kanadské úrady deklarujú, že Čína zadržala Kovriga a Spavora svojvoľne a preto žiadajú ich prepustenie.

Na súdnom pojednávaní so Spavorom nesmeli byť prítomní ani kanadskí diplomati, ani zástupcovia médií. Jim Nickel, chargé d'affaires kanadského veľvyslanectva, v rozhovore s novinármi pred budovou súdu uviedol, že kanadské úrady sú "sklamané nedostatkom transparentnosti a odmietnutím prístupu" na pojednávanie. Nickel znovu odsúdil "svojvoľné" zadržanie kanadských občanov a dodal, že jeho krajina "úzko spolupracuje" s USA na dosiahnutí ich okamžitého prepustenia.

Súd sa má začať v pondelok

Súd s druhým Kanaďanom, bývalým diplomatom Michaelom Kovrigom, sa má začať v pondelok v Pekingu. Obaja muži nemali od svojho zadržania takmer žiadny kontakt s vonkajším svetom. Virtuálne konzulárne návštevy boli obnovené až v októbri po deväťmesačnej prestávke, ktorú podľa úradov spôsobila pandémia koronavírusu. AFP dodala, že čínsky justičný systém usvedčí väčšinu ľudí, ktorí sa dostanú pred súd - obom mužom hrozí doživotné väzenie, ak budú uznaní za vinných zo "špionáže" a "poskytovania štátnych tajomstiev".

Peking trvá na tom, že zadržanie oboch Kanaďanov je zákonné, pričom prípad Meng označuje za "výlučne politický incident". Meng - ktorej otcom je zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Huawei Žen Čeng-fej - už druhý rok bojuje proti svojmu vydaniu do USA. Jej súdny spor vo Vancouveri vstúpil do záverečnej fázy a záverečné pojednávanie je naplánované na polovicu mája.

AFP pripomenula, že súdne pojednávanie s Michaelom Spavorom sa konal v čase, keď sa na Aljaške v napätej atmosfére začalo stretnutie čínskych a amerických delegácií. Šlo o prvý priamy kontakt na tejto úrovni odvtedy, čo do úrady prezidenta USA nastúpil Joe Biden.

Viac o téme: Súdny procesČínaKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu