Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Lekári kritizujú pozastavenie očkovania vakcínou od firmy AstraZeneca

Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca Zobraziť galériu (3)
Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca (Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

BERLÍN - Dočasné pozastavenie očkovania proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v Nemecku kritizovali viacerí lekári vrátane predsedu rady Svetovej lekárskej asociácie Franka Ulricha Montgomeryho. Informovali o tom v utorok nemecké médiá.

"To, že ľudia dostanú trombózu a pľúcnu embóliu, nemusí bezpodmienečne súvisieť s očkovaním," povedal Montgomery pre médiá skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland. Odvolal sa na medzinárodné štúdie, podľa ktorých sa trombóza rovnako často vyskytovala u ľudí patriacich do skupiny, ktorá dostávala placebo, ako u tých, čo dostali skutočnú očkovaciu látku.

Montgomery varoval, že tieto kroky navyše poškodia imidž vakcíny od britsko-švédskej firmy. "V konečnom dôsledku to, bohužiaľ, znamená, že táto dobrá a účinná očkovacia látka si pre rozruch okolo pozastavenia očkovania nezíska práve väčšie prijatie zo strany obyvateľstva mnohých krajín," poznamenal.

Očkovanie učiteľov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Zároveň ale ocenil, že dôjde k dôkladnému preskúmaniu prípadov trombózy u ľudí, ktorým bola podaná vakcína od firmy AstraZeneca. Napriek tomu, že Európska agentúra pre lieky opakovanie uviedla, že táto vakcína je bezpečná a účinná, je podľa jeho slov "správne, že národné úrady vyšetria podozrivé prípady, čo sa týka závažných vedľajších účinkov".

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v pondelok oznámil, že dočasné pozastavenie očkovania vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v Nemecku súvisí so siedmimi prípadmi trombózy u zaočkovaných osôb.

Kritické reakcie vyvolalo pozastavenie očkovania vakcínou od AstraZenecy aj medzi politikmi. Šéf kresťanských demokratov Armin Laschet pre televíziu ZDF povedal, že to znova povedie k zmene očkovacej stratégie. Poukázal na to, že podľa plánu sa malo očkovanie rozšíriť aj do ambulancií praktických lekárov, avšak minimálne v nasledujúcich dňoch táto očkovacia látka nebude vôbec dostupná.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Nemecko v súvislosti s pozastavením očkovania AstraZenecou odložilo na neskôr aj telefonickú konferenciu nemeckej vlády a 16 spolkových krajín týkajúcu sa očkovacej stratégie, ktorá sa mala uskutočniť v stredu večer. Oznámil to v utorok podľa agentúra DPA hovorca nemeckej vlády s tým, že si najprv chcú počkať na štvrtkové rozhodnutie EMA o ďalšom postupe očkovania danou vakcínou.

Očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavilo najprv minulý štvrtok Dánsko. Nasledovali Nórsko a Island, ako aj Bulharsko, Írsko a v nedeľu večer tento krok oznámilo i Holandsko. Spravili tak i Portugalsko, Lotyšsko, Cyprus a Slovinsko. Očkovanie určitou výrobnou šaržou tejto vakcíny pozastavili Rakúsko, Estónsko, Litva a Luxembursko. Inú šaržu zase zakázali Taliansko a Rumunsko, pripomína magazín Der Spiegel.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaLekáriNemeckoAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu