Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Misia rumunských zdravotníkov na Slovensku sa končí

Misia rumunských zdravotníkov na Slovensku sa končí Zobraziť galériu (4)
Misia rumunských zdravotníkov na Slovensku sa končí (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Misia rumunských zdravotníkov na Slovensku sa po troch týždňoch končí. Lekári a sestry pomáhali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) na oddelení s intenzívnymi lôžkami pre kritických pacientov s ochorením COVID-19. Vo štvrtok im za ich prácu poďakoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura.

Primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny NÚSCH Ingrid Olejárová skonštatovala, že so zdravotníkmi z Rumunska, ale aj so slovenskými kolegami z iných pracovísk si rýchlo na seba zvykli a našli si systém práce. Najväčšie obavy mali na začiatku zo spôsobu komunikácie, či už ošetrujúceho personálu s pacientmi, ale aj medzi sebou navzájom.

"Nakoniec sme zistili, že sme tak jazykovo vybavení, že všetky možné jazyky, ktoré ovládame, nám pomohli a bez väčších problémov sme sa vedeli dohodnúť," uviedla. Dominovala podľa nej angličtina, zdravotné sestry však komunikovali aj po maďarsky, niektorí uprednostnili taliančinu.

KORONAVÍRUS Misia rumunských zdravotníkov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

V starostlivosti o pacientov na lôžkach na dočasne zriadenom oddelení bude nemocnica naďalej pokračovať v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou Bratislava. Rumunský lekár Alin Aurel Suciu zdôraznil, že je absolútne normálne pomáhať. Skonštatoval, že aj Rumunsko má problém so zvládaním pandémie. Pomoc v inej krajine vníma ako gesto solidarity. Poznamenal, že vírus nepozná hranice, preto musia krajiny spolupracovať, aby zabránili jeho šíreniu. "Boli to takmer štyri týždne ťažkej práce ale veľmi dobrých výsledkov, a to je to, na čom záleží," dodal.

KORONAVÍRUS Misia rumunských zdravotníkov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Momentálne pôsobí na Slovensku v rámci zahraničnej pomoci podľa štátneho tajomníka 24 zdravotníkov, vrátane odchádzajúcich rumunských. V zahraničí je momentálne osem slovenských pacientov, traja sú v Nemecku a piati v Poľsku. Ďalšieho majú do Poľska previezť vo štvrtok. V pondelok (22. 3.) by sa mal z Nemecka jeden vrátiť späť. Stachura však informoval, že Poľsko vzhľadom na ich pandemickú situáciu nie je schopné viac prijímať pacientov zo Slovenska. Ponuky na novú pomoc neeviduje. Tím z Rumunska prišiel na Slovensko po aktivácii európskeho mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie.

KORONAVÍRUS Misia rumunských zdravotníkov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Viac o téme: MisiaZdravotníciSlovenskoRumunskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu