Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorológovia varujú: Môže sa vyskytnúť silný vietor, lavínová hrozba v pohoriach stúpne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na juhovýchode a západe Slovenska sa môže počas stredy vyskytnúť silný vietor s priemernou rýchlosťou 45 až 50 kilometrov za hodinu, nárazovo môže na niektorých miestach dosiahnuť až 85 kilometrov za hodinu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje vo vydanej výstrahe prvého stupňa. Pre oblasť juhovýchodného Slovenska platí výstraha do 17.00 h, na západe sa výskyt nárazového vetra očakáva do 18.00 h.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Meteorológovia varujú: Môže sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Lavínová hrozba v pohoriach stúpne 

Lavínová hrozba vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre sa v stredu napoludnie zvýši na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ide o dôsledok silného vetra a poslednej periódy zrážok, postupujúcej od severozápadu. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. V ostatných slovenských pohoriach naďalej platí druhý lavínový stupeň.

"Na starom tvrdom snehu je naviaty nový, ktorý je veľmi nerovnomerne rozložený. Silný vietor ho nad pásmom lesa previal najmä na východné, juhovýchodné a južné svahy, kde vytvoril kritické snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti. Na týchto strmých svahoch, obzvlášť v užších žľaboch a terénnych zlomoch, je uvoľnenie lavíny možné už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil Buliak.

Ráno bolo na horách zamračené počasie so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 13 do mínus piatich stupňov Celzia. Fúkal čerstvý, na hrebeňoch silný severný až severozápadný vietor. Ako priblížil Buliak, za poslednú periódu sneženia napadlo na horách do desiatich centimetrov nového suchého prachového snehu. Zdôraznil, že povrch snehovej pokrývky je rôznorodý. "Všade tam, kde fúka silný vietor, je povrch vydratý až na starý tvrdý sneh. Naopak, na záveterných miestach je naviata vrstva nového snehu o hrúbke desať až 50 centimetrov," konkretizoval. Na ostrých hrebeňoch sú podľa jeho slov vytvorené preveje.

Viac o téme: VietorVýstrahaMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu