Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Blinken vyzval na zastavenie prenasledovania opozície v Rusku: Zadržali už viac ako 200 politikov

 Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval v sobotu na ukončenie "prenasledovania nezávislých hlasov" po zatknutí približne 200 opozičných politikov a komunálnych poslancov v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

Zatiaľ čo ruská polícia rozpúšťa opozičné protesty bežne, hromadné zatýkanie komunálnych poslancov na konferencii doposiaľ nemalo obdobu. "Žiadame zastavenie prenasledovania nezávislých hlasov," napísal Blinken na Twitteri po tom, ako ruské úrady "pritiahli skrutky" voči kritikom Kremľa pred parlamentnými voľbami. Poznamenal, že "ruská vláda zadržala takmer 200 komunálnych vodcov a politikov, vrátane politických aktivistov Vladimira Kara-Murzu a Julije Galaminovej, z pochybných dôvodov".

Predstavitelia z viac ako 50 ruských regiónov sa zišli v sobotu v Moskve, aby diskutovali o parlamentných a komunálnych voľbách naplánovaných na september. Jeden z organizátorov stretnutia Andrej Pivovarov v rozhovore pre AFP z policajnej stanice povedal, že účastníci fóra boli zadržaní, pretože úrady sa domnievali, že konferenciu organizovalo hnutie Otvorené Rusko, ktoré založil bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij.

Viac o téme: RuskoMoskvaWashingtonSpojené štátyAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu