Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko ponúklo veľvyslanectvám očkovanie Sputnikom V: Tieto krajiny to prijali! Medzi nimi aj Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Janos Vajda/MTI via AP)

MOSKVA/BRATISLAVA - Rusko ponúklo v krajine akreditovaným diplomatom všetkých štátov, aby sa proti covidu-19 nechali zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Najmenej päť západných veľvyslanectiev, okrem iného Slovensko, ponuku prijalo, uviedol denník Financial Times ( FT). České veľvyslanectvo ponuku tiež dostalo, ale nevyužilo ju.

Európska lieková agentúra varuje všetky členské krajiny: Nemáme dáta, neschvaľujte sami Sputnik V!

Slovenské ministerstvo zahraničia informácie o očkovaní svojich diplomatov v Moskve bližšie nekomentovalo. "Očkovanie je súkromnou a slobodnou voľbou každého občana SR, teda aj našich zamestnancov," odpovedal na otázku ČTK hovorca ministerstva Juraj Tomaga.

"Môžem potvrdiť, že veľvyslanectvo ČR v Moskve túto ponuku dostalo. Ale nevyužili sme ju vzhľadom na to, že táto vakcína nie je registrovaná ani v Európskej únii, ani v Českej republike," povedal ČTK v telefonickom rozhovore tlačový tajomník úradu Jan Jindřich. Dodal, že veľvyslanectvo nebráni jednotlivým pracovníkom, aby sa nechali individuálne očkovať tak, ako sami uznajú za vhodné.

Rusko ponúklo veľvyslanectvám očkovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

Británia a USA využijú vlastné zdroje

Britské či americké veľvyslanectvo v Moskve sa podľa FT namiesto ruskej vakcíny spoliehajú na očkovacie látky schválené v ich krajinách. Tými ale bude možné očkovať len na pôde veľvyslanectva, pretože ich použitie nie je v Rusku legálne. Britské veľvyslanectvo by malo zásielku vakcín pre zamestnancov a ich rodiny obdržať v najbližších mesiacoch diplomatickou poštou.

"Nie je to preto, že v Rusku je nedostatok vakcín. Sputnik V, štátom vyvinutá očkovacia látka, bola vlani v lete (ruskými úradmi) schválená ako prvá na svete. Podávaná je všetkým, ktorí ju chcú. Nízky dopyt znamená, že moskovské kliniky sú dobre zásobené; čakacia doba sa meria v minútach, nie týždňoch," poznamenal denník.

Rusko ponúklo veľvyslanectvám očkovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP)

Diplomati stáli pred dilemou

Dilema, či použiť alebo nepoužiť Sputnik V, sa pre diplomatov v Moskve stala podľa denníka obtiažnou záležitosťou, najmä preto, že vakcína - pôvodne zosmiešňovaná na Západe ako nebezpečné a unáhlene schválené dielo public relations - je teraz vedcami pokladaná za jednu z najúčinnejších na svete. A ruské ministerstvo zahraničia ponúklo očkovanie všetkým akreditovaným diplomatom v krajine, čo je lákavá ponuka pre mnoho zamestnancov, ktorí by inak museli na očkovanie čakať mesiace či dokonca roky, ak by boli vo vlasti.

Ruská zlatá baňa

Pre Kremeľ sa Sputnik V stal podľa FT prenesene zlatou baňou z hľadiska "mäkkej sily", teda nenásilného šírenia vplyvu, a to v čase, keď vzťahy s Európskou úniou a Spojenými štátmi v posledných šiestich mesiacoch skalilo zaobchádzanie s otráveným a potom uväzneným opozičným politikom Alexejom Navaľným. Vakcínu Rusi agresívne ponúkajú na trhoch krajín, ktoré nepatria k Západu, a to aj ako alternatívu k očkovacím látkam vyvinutým globálnymi farmaceutickými firmami, lačniacimi po zisku a dávajúcimi prednosť bohatším krajinám.

Ale aj niektoré z nich, ako je Maďarsko a Slovensko, sa teraz obrátili na Rusko, aby pomohlo núdzovými dodávkami Sputnika doplniť viaznuce dodávky západných vakcín - a to je ešte lepšia správa pre Kremeľ.

Rusko ponúklo veľvyslanectvám očkovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Andrea Costa/IssRSMarino via AP)

Dobrá reklama

Očkovanie diplomatov tiež podľa FT znamená pekné titulky, ako zistil taliansky veľvyslanec v Moskve minulý mesiac. Ruskou vakcínou boli očkovaní tiež diplomati z moskovských veľvyslanectiev Bulharska, Švajčiarska, Grécka, Slovenska a Španielska. Mnohé ďalšie veľvyslanectvá, vrátane zastúpenia EÚ, uviedli, že ponechali na diplomatoch, aby si sami vybrali, akou vakcínou sa nechajú zaočkovať, poznamenal spravodajca FT. On sám sa nechal Sputnikom V očkovať.

"Pri raňajkách s diplomatom očkovaným Sputnikom minulý týždeň sme sa obaja zhodli, aké šťastie sme cítili, že sme už boli očkovaní, zatiaľ čo naši priatelia doma môžu ešte dlho čakať. Máme protilátky - a záleží na tom, že Rusko môže získať propagandistické body?" uviedol.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaVeľvyslanectvoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu