Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Varovanie pre celé Maďarsko: Prichádza doteraz najťažšia etapa epidémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

BUDAPEŠŤ - Skutočnosť, že je v Maďarsku zaočkovaných už viac ako jeden milión obyvateľov, je nádejná, avšak nemožno očakávať, že to môže ovplyvniť šírenie nákazy novým druhom koronavírusu. K utlmeniu epidémie by bolo potrebné mať zaočkovaných vyše dvoch miliónov ľudí a k jej pribrzdeniu 60 až 70 percent obyvateľstva, povedal v utorok v Budapešti primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

Prudký nárast prípadov KORONAVÍRUSU neďaleko Slovenska: Rakúske mesto chystá prísne obmedzenia!

V rozhovore pre komerčnú televíziu TV2 infektológ spresnil, že svoje tvrdenie zakladá na britských a izraelských skúsenostiach. V optimálnom prípade by šírenie nákazy pri dosiahnutí zaočkovania dvoch až dva a pol milióna osôb mohlo byť utlmené do dvoch týždňov, avšak k tomu bude potrebné dodržiavať všetky karanténne opatrenia, pretože prichádza doteraz najťažšia etapa epidémie, zdôraznil Szlávik.

Podľa jeho slov britská mutácia nového koronavírusu je nielen nákazlivejšia, ale má o 10 až 15 percent vážnejšie klinické príznaky. "Kým doteraz koronavírus nakazil iba niekoľkých členov rodiny, teraz sa britským variantom infikujú celé rodiny vrátane detí a starých rodičov," dodal.

János Szlávik
Zobraziť galériu (2)
János Szlávik  (Zdroj: TASR/MTI/Attila Kovacs)

V nemocniciach v Maďarsku leží 8270 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 833 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Za posledný deň pribudlo 6494 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s covidom zomrelo 158 ľudí.

Viac o téme: EpidémiaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu