Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Výbuchy na základni v Rovníkovej Guinei: Z miesta hlásia 98 mŕtvych a 615 zranených

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BATA - Séria výbuchov, ktoré v nedeľu nastali na vojenskej základni v najväčšom meste v Rovníkovej Guinei, si podľa najnovšej bilancie vyžiadala 98 obetí na životoch a 615 zranených. Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter o tom informoval viceprezident krajiny Teodoro Nguema Obiang Mangue.

Prezident Teodoro Obiang Nguema vo vyhlásení prečítanom v štátnej televízii uviedol, že príčinou explózií bolo "nedbanlivé zaobchádzanie s dynamitom" na základni v prístavnom meste Bata. Tlakové vlny podľa neho popoludní miestneho času spôsobili škody "na takmer všetkých domoch a budovách" mesta. Ministerstvo obrany stredoafrického štátu neskôr oznámilo, že požiar v zbrojnom sklade spôsobil výbuch munície vysokého kalibru.

Po výbuchoch na základni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/TVGE via AP)

Štátna televízia priniesla zábery veľkého stĺpu dymu stúpajúceho z miesta výbuchu, mnohých utekajúcich ľudí i domov so strhnutými strechami. Podľa rozhlasovej stanice Radio Macuto evakuovali obyvateľov z okolia štyroch kilometrov okolo mesta Bata vzhľadom na dym, ktorý by mohol byť škodlivý.

Po výbuchoch na základni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/TVGE via AP)

Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo, aby ľudia darovali krv a aby sa dobrovoľní zdravotníci prihlásili v jednej z troch nemocníc, kde ošetrovali zranených. Uviedlo tiež, že pod troskami mohli uviaznuť ďalší ľudia. Minister zahraničných vecí Simeon Oyono Esono Angue sa stretol so zahraničnými veľvyslancami a požiadal o pomoc pre svoju krajinu po výbuchoch. Rovníková Guinea je malý na ropu bohatý štát, ktorý má 1,3 milióna obyvateľov a leží na západnom pobreží strednej Afriky južne od Kamerunu.

Viac o téme: VýbuchRovníková Guinea. Bata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu