Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V4 diskutovala aj o výhodách pre zaočkovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Poľsko opäť diskutovali o problematike boja s COVID-19. Na pravidelnej videokonferencia COVID-19 informačného V4 centra prezentovali platné opatrenia, prediskutovali aktuálne otázky vakcinácie. Témou rozhovorov boli aj snahy o ilegálne aktivity v súvislosti s očkovacími látkami.

V úvode pravidelnej videokonferencie sa členské štáty Vyšehradskej štvorky už tradične informovali o aktuálne platných opatreniach. Česká strana prezentovala povinné nosenie respirátora FFP2 alebo 2 chirurgických rúšok v obchodoch, verejnej doprave a nemocniciach. Maďarsko priblížilo predĺženie núdzového stavu. Slovenska vysvetlilo  povinnú 14-dňovú izoláciu s možnosťou otestovať sa na 8. deň a ďalšie nové opatrenia. Poliaci prezentovali určité uvoľnenia pravidiel, ale aj sprísnenie režimu na hraniciach. Naši severní susedia požiadali kolegov o zaslanie vzorov dokumentov potvrdzujúcich vakcináciu.

V druhej časti stretnutia sa delegácie venovali problematike statusu vakcinovaných osôb. Česká delegácia priblížila, že v súčasnosti nejestvujú zvýhodnenia pre zaočkované osoby, no v pláne je zavedenie opatrenia, podľa ktorého osoba po kontakte s pozitívnym na COVID-19 nebude musieť nastúpiť do karantény. Maďarsko informovalo, že zaočkované osoby dostávajú certifikát, avšak akékoľvek výhody sú stále predmetom diskusií.

Naša delegácia priblížila ako určitú  výhodou  napríklad, možnosť skoršieho testovania po príchode zo zahraničia. Poľsko upozornilo, že  dostupné množstvo vakcín zďaleka nepokrýva záujem ľudí o očkovanie, a preto výrazné zvýhodňovanie na základe vakcinácie podľa nich nie je v tomto momente reálne. Isté benefity však už aj u nich existujú.

Treťou témou diskusie, ktorú navrhla česká delegácia, boli ilegálne aktivity spojené s vakcináciou.  Česká strana priblížila snahy zahraničných strán distribuovať predražené vakcíny. Maďarsko malo  tiež dostať predraženú ponuku, no identifikovali ju ako podvodnú. Takúto snahu zaznamenalo aj Slovensko. V Poľsku mali prípad, kde sa jedna z registrovaných vakcín mala ponúkať cez internet. Štáty dostali odporučenie reportovať podobné prípady do OLAF, ktorý tieto prípady vyšetruje. Odborníci sa na virtuálnej konferencii opäť stretnú na budúci týždeň.

Viac o téme: OčkovanieDiskusiaV4Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu