Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Na rýchlejšom schvaľovaní upravených vakcín sa dohodlo päť krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Štátny ústav pre kontrolu liečiv)

LONDÝN - Británia, Austrália, Kanada, Singapur a Švajčiarsko sa dohodli na urýchlenom schvaľovaní modifikovaných verzií vakcín proti novému koronavírusu účinných voči jeho novým variantom. Oznámili to vo štvrtok regulačné úrady spomínaných krajín, informovala agentúra AFP.

Dohoda, ktorú uzavreli organizácie z uvedených štátov združené v konzorciu ACCESS, zabráni potrebe zdĺhavých klinických štúdií, ak v budúcnosti dôjde k úprave schválených vakcín a v prípade, že výrobcovia poskytnú "spoľahlivé dôkazy" o ich účinnosti a bezpečnosti.

"Našou prioritou je dostať účinné vakcíny k občanom v čo najkratšom možnom čase," povedal Christian Schneider z britského Regulačného úradu pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA). Dodal, že verejnosť si môže byť istá, že nijaká vakcína nebude schválená bez toho, aby spĺňala štandardy bezpečnosti, kvality a účinnosti. Tento prístup podľa neho vychádza z podobného postupu v prípade vakcíny proti chrípke, ktoré sa musia prispôsobovať každý rok, aby boli účinné proti novým variantom vírusu.

Viac o téme: úpravyOčkovanieVakcínaSchvaľovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu