Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Kanada schválila vakcínu Johnson & Johnson

Vakcína spoločnosti Johnson & Johnson
Vakcína spoločnosti Johnson & Johnson (Zdroj: SITA/Johnson & Johnson via AP)

TORONTO - Regulačné úrady v Kanade schválili v piatok vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), ktorá funguje na princípe jednej dávky. Krajina tak bude môcť očkovať už vakcínami od štyroch výrobcov. Informovala o tom agentúra AP.

Kanada rovnako schválila aj vakcíny Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca a Moderna. Ako prvá krajina schválila už štyri rôzne vakcíny. Zdravotní experti dúfajú, že sa vďaka potrebe očkovať len jednou dávkou vakcíny J&J podarí proces očkovania v krajine urýchliť. Kanada už zakúpila desať miliónov dávok tejto vakcíny, s možnosťou nákupu ďalších 28 miliónov.

Spojené štáty vakcínu J&J schválili koncom minulého mesiaca. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) uviedol, že jedna dávka tejto vakcíny podľa štúdie chráni pred ťažkou formou ochorenia na 85 percent. Vysoko účinná bola aj v Juhoafrickej republike, kde sa šíri nebezpečný variant koronavírusu.

V súčasnosti prebieha schvaľovací proces vakcíny Johnson & Johnson aj v Európe a výrobca tiež požiadal o schválenie Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Cieľom spoločnosti je vyrobiť do konca roka približne miliardu dávok.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaKanadaKoronavírusJohnson & Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu