Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Paríž má veľké plány: V roku 2027 v ňom plánujú otvoriť múzeum a pamätník obetí terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PARÍŽ - Vo francúzskej metropole Paríž má v roku 2027 vzniknúť pamätník a múzeum obetí terorizmu. Pre agentúru AFP to v utorok uviedol vedúci plánovaného projektu Henry Rousso.

Pamätné miesto, ktoré bude zároveň múzeom, bude podľa Roussoa reprezentovať odolnosť a odpor Francúzov. Má mať "dvojaké poslanie" - jednak funkciu sprostredkovateľa, ako aj uctenia si obetí, a jednak spájať v sebe emočnú funkciu s reflektovaním udalostí. Vo Francúzsku v uplynulých rokoch došlo k viacerým džihádistickým útokom a ich cieľom sa opakovane stalo aj hlavné mesto Paríž, pripomína stanica ORF.

V roku 2015 udreli teroristi na piatich rôznych miestach francúzskej metropoly vrátane divadla Bataclan a štadióna Stade de France. O život vtedy prišlo dovedna 130 ľudí. Vlani v septembri muž ozbrojený sekáčikom na mäso neďaleko miesta, kde v minulosti sídlila redakcia časopisu Charlie Hebdo, zaútočil a vážne zranil muža a ženu, ktorých mylne považoval za členov redakcie tohto magazínu. K útoku došlo v čase, keď v Paríži prebiehal súdny proces s podozrivými komplicmi útokov na redakciu Charlie Hebdo z januára 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí.

V októbri pri útoku neďaleko Paríža odrezal páchateľ priamo na ulici hlavu stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý predtým vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Útočníka, 18-ročného mladíka čečenského pôvodu Abdoullakha Anzorova, polícia zabila. Prokuratúra uviedla, že prípad vyšetruje ako "vraždu spojenú s teroristickou organizáciou".

Projekt, ktorý bude prvým svojho druhu vo Francúzsku, má zahŕňať paletu spomienok na obete teroristických činov od roku 1974, keď došlo k útoku venezuelského občana v parížskej drogérii, až po súčasnosť. Na celom svete existuje len menej než 20 pamätných miest, ktoré sú venované obetiam útokov - najznámejšie sú v mestách Oklahoma City, Oslo a New York.

Viac o téme: PamätníkFrancúzskoParížMúzeum obetí terorizmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu