Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Predseda Európskej rady na návšteve Ukrajiny: Prisľúbil jej väčšiu podporu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a predseda Európskej rady Charles Michel počas tlačového brífingu na kontrolnom stanovišti v rámci ich návštevy v meste Šchastja, vojnou postihnutého Luhanského regiónu na východe Ukrajiny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a predseda Európskej rady Charles Michel počas tlačového brífingu na kontrolnom stanovišti v rámci ich návštevy v meste Šchastja, vojnou postihnutého Luhanského regiónu na východe Ukrajiny (Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Predseda Európskej rady Charles Michel prisľúbil v utorok väčšiu podporu pre Ukrajinu. Uviedol to počas návštevy Luhanskej oblasti ležiacej na východe krajiny, ktorá je dejiskom lokálnych ozbrojených zrážok medzi armádou a proruskými separatistami. Informovala o tom agentúra AP.

"EÚ poskytuje Ukrajine značnú pomoc na zmiernenie následkov konfliktu a tento rok spúšťame nový program na podporu hospodárskeho rozvoja a verejných služieb v týchto regiónoch," povedal Michel po návšteve mesta Ščasťa, kam odcestoval spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Michel dodal, že pomoc EÚ bude zahŕňať financovanie kontrolných stanovísk neďaleko konfliktnej zóny.

Ozbrojený konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. V bojoch zomrelo viac ako 14.000 ľudí.

Úsilie o vyrokovanie politickej dohody na základe minských dohovorov z roku 2015, ktoré sprostredkovali Francúzsko a Nemecko, zostalo nenaplnené, pripomína AP. "Rusko, žiaľ, nepodniklo recipročné kroky k pozitívnym krokom Ukrajiny, čo sa týka implementovania minských dohovorov," poznamenal Michel. "To je dôvod, prečo ekonomické sankcie EÚ voči Rusku zostanú v platnosti. Rusko je jednou zo strán tohto konfliktu, a nie jeho mediátor," dodal.

Ukrajinský prezident sa Michelovi poďakoval za jeho návštevu slovami, že ide o prejav toho, že Ukrajina nezostáva osamotená. Michel v prvý deň svojej návštevy Ukrajiny, ktorá pokračuje aj v stredu, tiež vyzval tamojšiu vládu, aby urýchlila úsilie v boji proti korupcii a uskutočnila reformy v oblasti súdnictva. "Ukrajinskí občania si zaslúžia súdny systém, ktorý rešpektuje spravodlivosť, riadi sa jej princípmi a je dôkazom, že zločiny nezostanú nepotrestané," povedal. "Budeme vás podporovať v každej fáze vašej cesty k právnemu štátu a reformám súdnictva," prisľúbil.

Viac o téme: UkrajinaCharles MichelVolodymyr ZelenskyjŠchastjaLuhanský región
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu