Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tejto krajine sa podaril úžasný obrat v boji s KORONAVÍRUSOM: Patrila k najhorším, uvažuje o uvoľnení!

Záber z nemocnice v Lisabone. Zobraziť galériu (10)
Záber z nemocnice v Lisabone. (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

LISABON - Portugalsku sa podaril v boji proti pandémii covidu-19 neobvykle prudký obrat, keď sa z pozície krajiny s najrýchlejšie rastúcim počtom nakazených a najvyššími počtami obetí v prepočte na obyvateľa dokázalo za mesiac dostať do stavu, kedy vláda zvažuje uvoľnenie reštrikcií. Počet nakazených v nemocniciach je teraz v juhoeurópskej krajine najnižší za štyri mesiace a prírastky infikovaných sú oproti koncu januára dvadsatinové.

Boj s KORONAVÍRUSOM v plnom prúde: Aktuálny PREHĽAD vakcín, ktoré majú svetu pomôcť zvíťaziť!

Tento rok v januári desaťmiliónovému Portugalsku reálne hrozilo riziko kolapsu zdravotníctva. Priemerný denný počet nových prípadov nákazy na milión obyvateľov bol na hodnote 1083. Rekordné denné bilancie nových prípadov sa šplhali k 15-tisíc, každý deň umieralo niekoľko stoviek pacientov. Uviedla agentúra Reuters.

Tejto krajine sa podaril
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

V utorok portugalské úrady ohlásili, že za posledných 24 hodín sa nákaza potvrdila u necelých 700 ľudí, 38 osôb zomrelo. V nemocniciach sa teraz s covidom-19 lieči na bežných oddeleniach asi 2000 ľudí, ešte začiatkom februára to bolo skoro 7000. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je teraz 446 pacientov.

Prísna uzávera v Portugalsku platí od polovice januára a premiér v utorok na obyvateľov apeloval, aby reštrikcie ďalej dodržiavali a umožnili tak postupné uvoľnenie zákazov. "Myšlienka, že tragédia sa nemôže opakovať, je chybná. Môže sa to stať znovu, ak sa ľudia budú znovu správať rovnako," povedal António Costa. "Nemôžeme opäť robiť tie isté chyby," dodal.

Antonio Costa
Zobraziť galériu (10)
Antonio Costa  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Vláda má ďalší postup v boji s pandémiou oznámiť 11. marca. Dovtedy chce najmä pokračovať s očkovaním.

"Už máme viac naočkovaných než nakazených a vďaka tomu sa do budúcnosti môžeme pozerať s nádejou," uviedla ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Tejto krajine sa podaril
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Portugalsko proti covidu-19 zatiaľ naočkovalo niečo vyše 885-tisíc ľudí. Od začiatku pandémie eviduje približne 805-tisíc  prípadov nákazy a 16 389 úmrtí. 

Viac o téme: PortugalskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu