Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nemecko začne Česku posielať tisíce dávok vakcín: Zeman požiadal Putina o Sputnik V

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA/BERLÍN - Celkovo 15.000 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 začne v pondelok Nemecko posielať do susednej Českej republiky, ktorá zápasí s najvyššou mierou nákazy koronavírusom v celej Európskej únii, napísala v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Návrh pomôcť Česku presadzovali nemecké spolkové krajiny Sasko, Bavorsko a Durínsko. Presnú pomoc susednému Česku oznámila v nedeľu saská vláda. Celkovo 10,7 milióna obyvateľov ČR žije v núdzovom stave, ktorý má pomôcť znížiť mieru nákazy koronavírusom. Drasticky je obmedzená sloboda pohybu a školy aj podniky sú zatvorené, píše DPA.

Núdzový stav má trvať do 28. marca a dodržiavanie nariadení má polícii pomôcť kontrolovať 5000 vojakov. Zatiaľ v Česku podali okolo 644.321 dávok vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Celá EÚ je frustrovaná z nedostatku očkovacích látok proti koronavírusu a český prezident Miloš Zeman v tejto súvislosti oznámil, že požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc pri zaobstaraní ruskej vakcíny Sputnik V.

Zeman v sobotu pre českú televíziu CNN Prima News uviedol, že so žiadosťou o pomoc sa obrátil priamo na Putina a že očakáva jej splnenie. Zároveň pripustil, že Sputnik V neschválil regulačný úrad EÚ (EMA) a ani príslušný úrad v jeho vlastnej krajine. Český premiér Andrej Babiš však nedávno povedal, že súhlas Európskej agentúry pre lieky (EMA) s ruskou vakcínou je potrebný.

Zeman potvrdil možnú výmenu ministra zdravotníctva

Český prezident Miloš Zeman v nedeľu povedal, že je pripravený vymenovať nového ministra zdravotníctva a čaká len na to, kým to definitívne navrhne premiér Andrej Babiš. Informovala o tom televízia CNN Prima News. Zeman v nedeľňajšej relácii Partie na CNN Prima News potvrdil informácie o možných zmenách vo vláde. Premiér Babiš však v piatok podľa tejto televízie médiám tvrdil, že výmena ministrov sa nechystá.

Prezident Zeman je podľa svojich slov pripravený vymenovať za ministra zdravotníctva poslanca Jiřího Běhounka, ktorý by v tejto funkcii nahradil Jana Blatného. Tomáša Petříčka by zase na poste ministra zahraničných vecí nahradil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Miloslav Stašek. Zeman je podľa svojich slov premiérovi Babišovi pripravený vyhovieť v prípade, ak premiér zmeny navrhne. Súčasný minister zdravotníctva Blatný je podľa Zemana už "veľmi unavený a rezignovaný". Prezident takisto ocenil prácu, ktorú Blatný ako minister odvádza.

Viac o téme: ČeskoVakcínaNemeckoVladimir PutinMiloš ZemanKoronavírusCOVID-19Sputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu