Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smrť talianskeho veľvyslanca v KDR: Prezident poslal vyšetrovateľov pátrať po vrahoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KINSHASA - Prezident Konžskej demokratickej republiky (KDR) Félix Tshisekedi v utorok poslal skupinu vyšetrovateľov do provincie Severné Kivu s cieľom pátrať po vrahoch talianskeho veľvyslanca Lucu Attanasia, informovala agentúra DPA.

Attanasio, jeho telesný strážca a šofér prišli o život v pondelok pri útoku neznámych ozbrojencov na konvoj vozidiel OSN. Taliansky veľvyslanec bol súčasťou konvoja Svetového potravinového programu (WFP). K incidentu došlo na území národného parku Virunga, na mieste ležiacom asi 20 kilometrov severne od Gomy, hlavného mesta provincie Severné Kivu na východe krajiny, ktorú už viac ako 25 rokov sužujú násilnosti ozbrojených skupín.

Konžská vláda spočiatku z útoku obvinila príslušníkov Demokratických síl za oslobodenie Rwandy (FDLR). Tí však akúkoľvek účasť na útoku odmietli. Východná časť KDR posledných 25 rokov zažíva ozbrojené potýčky medzi skupinami bojujúcimi o kontrolu nad miestnymi bohatými náleziskami nerastov.

Taliansko útok vyšetruje ako únos s teroristickým motívom

Taliansky premiér Mario Draghi nariadil stiahnuť na pol žrde vlajky na verejných budovách a vzdať tak hold dvom talianskym obetiam útoku na konvoj vozidiel OSN, ktorý sa odohral v pondelok v Konžskej demokratickej republike (KDR). Informovala o tom v utorok agentúra ANSA.

Poslanci talianskeho parlamentu si v utorok pamiatku obetí útoku uctili minútou ticha. Talianske vojenské lietadlo, na ktorého palube sú rakvy s ich telesnými pozostatkami, odštartovalo v utorok popoludní z letiska v meste Goma a vydalo sa na cestu do Talianska, kde telá najskôr podrobia pitve na rímskej klinike Gemelli, uviedla agentúra AFP.

Do KDR v utorok ráno pricestovali talianski vyšetrovatelia, aby vypočuli svedkov incidentu vrátane Taliana Rocca Leoneho, zástupcu riaditeľa WFP v KDR, ktorý z útoku vyviazol nezranený. Analyzovať budú aj zbrane nájdené na mieste útoku i tie, ktoré majú vo výzbroji strážnici národného parku Virunga. Talianske úrady túto kauzu vyšetrujú ako únos s teroristickým motívom.

Viac o téme: VraždaVeľvyslanecKonžská demokratická republikaKinshasaFélix Tshisekedi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu