Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Austrália schválila vakcínu od AstraZenecy: Jej použitie vekovo neohraničí

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP/Liselotte Sabroe/Ritzau)

CANBERRA - Austrálsky regulačný úrad schválil v utorok na použitie vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vyvinutú britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca. Po vakcíne od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech ide o druhú očkovaciu látku schválenú v tejto krajine, uviedla agentúra AP.

Prvá zásielka - 142.000 dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech - dorazila do Austrálie v pondelok. Podáva sa v dvoch dávkach a očkovať sa ňou začne 22. februára. V Austrálii budú jej druhou dávkou očkovať ľudí tri týždne po prvej. V dvoch dávkach sa podáva aj vakcína od AstraZenecy, v tomto prípade sa však medzi nimi bude zachovávať až 12-týždňový odstup.

Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že podľa austrálskeho úradu pre kontrolu liečiv (TGA) je vakcína od AstraZenecy bezpečná a účinná. Podľa ministra zdravotníctva Grega Hunta chráni táto očkovacia látka pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19.

Podľa šéfa TGA Johna Skerritta nebude podávanie tejto vakcíny vekovo ohraničené. Očkovanie v Británii totiž podľa neho ukázalo, že obe vakcíny schválené v Austrálii majú "veľmi dobré výsledky aj medzi staršími skupinami" obyvateľstva. Vakcína od AstraZnecy sa tak bude v Austrálii podávať aj osobám starším ako 65 rokov, prípady sa však budú posudzovať jednotlivo, uviedla televízna stanica ABC News.

Obaja zmienení predstavitelia vlády budú občanov presviedčať o bezpečnosti oboch schválených vakcín, pričom premiér Morrison sa nechá zaočkovať tou od Pfizeru/BioNTechu a minister Hunt vakcínou od AstraZenecy. Austrália s 26 miliónmi obyvateľov si dosiaľ zmluvne zabezpečila celkovo 53,8 milióna dávok vakcíny od AstraZenecy, z ktorých približne 50 miliónov sa tam má aj vyrobiť.

Ďalších 20 miliónov dávok dodá konzorcium Pfizer/BioNTech. Austrálii sa podarilo do veľkej miery dostať nákazu novým koronavírusom pod kontrolu, a to vďaka prísnym vstupným kontrolám a obmedzeniam. Od vypuknutia pandémie tam zaznamenali necelých 29.000 prípadov infekcie a 909 úmrtí.

Viac o téme: PandémiaAustráliaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu