Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Protest pred domom českého ministra vnútra: Ľudia mu doniesli mrazničku! Kritizujú pandemický zákon

Protest pred domom českého ministra Hamáčka
Protest pred domom českého ministra Hamáčka (Zdroj: Facebook/Chcípl PES)

MRATÍN - V Mratíne pri Prahe pred domom ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD) dnes napoludnie ľudia demonštrovali proti vládnym koronavírusovým opatreniam. Akciu usporiadala iniciatíva "Chcípl PES", ktorá združuje protestujúcich podnikateľov. ČTK to za iniciatívu oznámil Jiří Janeček.

Podobná akcia sa uskutočnila pred týždňom v Brne v bydlisku ministra školstva Roberta Plaga (za ANO) a v polovici januára pri dome ministra zdravotníctva Jan Blatného (za ANO). Ďalšiu demonštráciu chystajú na nedeľu 7. marca na Staromestskom námestí. 

Hamáčkovi doniesli pred dom mrazničku

"Akcia začala o päť minút 12:00. Kolegovia zo Chcíplého Psa z Mladej Boleslavi doviezli pred dom pána Hamáčka tzv. mrazničku, ktorou tento politik vyhrážal, že bude plná mŕtvol," uviedol Janeček. Demonštrujúci, ktorí sa k bydlisku ministra vnútra vydali s transparentmi a českými vlajkami, nesúhlasia s protipandemickými opatreniami, ktoré podľa nich nikam nevedú a likvidujú podnikateľov v Českej republike.

"Nesúhlasíme s odsúhlasením pandemického zákona. Nesúhlasíme s porušovaním našej ústavy," uviedli demonštrujúci. Podľa iniciatívy bol vyvolaný všeobecný strach a potom prišli návrhy na posilnenie "akcieschopnosti vládnucej garnitúry v mene boja za záchranu vystrašeného národa". "Porušenie ústavy, ak sa národ neozve, sa stane pravidlom," myslí si. Iniciatíva vyzýva občanov, že je potrebné sa ozvať, aby Senát pandemický zákon nepodporil. "Musíme žiaľ do ulíc, tak ako 1989, kľúče sebou, budú sa hodiť !" uviedla inciatíva "Chcípl PES". Demonštráciu plánujú na 7. marca od 14:00 na Staromestskom námestí.

Pandemická norma

Na podobe takzvanej pandemickej normy sa vláda dohodla s väčšinou opozičných strán, Snemovňa zákon odsúhlasila vo štvrtok. Ministerstvo zdravotníctva a hygienické stanice tak zrejme dostanú právomoci vydávať širšie reštrikcie proti covidu-19. Výslovne budú môcť obmedzovať napríklad obchod, služby, výrobné prevádzky, bazény aj verejné a súkromné ​​akcie, a to celoštátne alebo regionálne. Nebude nutný núdzový stav. Predlohu, ktorej hlavná časť má byť účinná do konca februára budúceho roka, teraz posúdi Senát.

Iniciatíva "Chcípl PES" vznikla ako výzva podnikateľov z gastronómie s cieľom poukázať na nezmyselnosť vládnych opatrení. Snažia sa prepojiť podniky zo všetkých odborov a hľadať spoločné cesty riešenia situácie okolo pandémie. Chcípl PES má už podanú žiadosť o založenie politického hnutia, chce kandidovať v jesenných voľbách do snemovne.

Viac o téme: ČeskoDemonštráciaKoronavírusJan Hamáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu