Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Minsku sa začína súdny proces s Lukašenkovým oponentom Babarykom

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Andrei Stasevich/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Pred bieloruským najvyšším súdom sa v stredu začalo pojednávanie s Viktarom Babarykom, ktorý mohol byť v auguste minulého roku hlavným rivalom Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách.

Vlani v máji Babaryka oznámil svoj zámer kandidovať a bez problémov zozbieral od občanov 10.000 podpisov na podporu svojej kandidatúry. Tesne pred registráciou svojej kandidatúry ústrednou volebnou komisiou bol však zadržaný, a to na základe podozrenia z "prania" špinavých peňazí a prijímania úplatkov. Žiadosť o registráciu ako kandidáta volieb mu bola zamietnutá. Spolu s Babarykom je v kauze Belgazprombank obvinených aj ďalších osem ľudí. Informoval o tom spravodajský portál TUT.by.

Predbežné zasadnutie súdu sa konalo 4. februára za mimoriadnych bezpečnostných opatrení: budova súdu bola obkolesená zátarasami, po jej obvode hliadkovali policajti a všetky ostatné súdne pojednávania boli zrušené. Rovnako ako na predbežnom pojednávaní tlačová služba najvyššieho súdu odmietla akreditovať novinárov najväčších nezávislých médií - TUT.BY, Onliner, Naša Niva či BelaPAN. Ako dôvod boli uvedené nutnosť rešpektovať odporúčania epidemiológov, nedostatok miest v pojednávacej miestnosti a už dostatočný počet akreditovaných médií.

Šiesti zo spoluobvinených v prípravnom konaní prejavili ochotu spolupracovať so súdom a uzavreli s prokurátorom dohodu. Uviedli pritom, že ide o ich dobrovoľné rozhodnutie. Podľa vyšetrovania Babaryka, ktorý bol predsedom predstavenstva Belgazprombanku, vytvoril zo svojich zástupcov organizovanú skupinu na systematické prijímanie úplatkov. Údajne aj v Minsku nakúpil niekoľko nehnuteľnosti, aby takto legalizoval príjmy z trestnej činnosti. Babaryka svoju vinu nepriznal, dodal TUT.by.

Po zverejnení výsledkov prezidentských volieb, za ktorých víťaza bol opäť vyhlásený Lukašenko, sa v Bielorusku začali nebývalé masové protestov. Opozícia, časť občanov Bieloruska i Západ považujú výsledky volieb za sfalšované a Lukašenka ako legitímneho prezidenta neuznávajú. Demonštranti požadujú rezignáciu Lukašenka, prepustenie politických väzňov a usporiadanie nových volieb.

Viac o téme: MinskAlexandr LukašenkoViktor Babaryka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu