Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Potýčka v českej snemovni má dohru: Poslanec Volný dostal mastnú pokutu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Nezaradený český poslanec Lubomír Volný bude musieť zaplatiť pokutu za januárovú potýčku na pôde Poslaneckej snemovne. Rozhodol o tom v utorok mandátový a imunitný výbor, informoval server iDNES.cz.

Členovia výboru udelil zákonodarcovi pokutu vo výške jedného poslaneckého platu. Ten v ČR aktuálne predstavuje čiastku 90.800 korún (vyše 3500 eur). Samotný Volný, bývalý člen hnutia SPD Tomia Okamuru, však ešte pred rokovaním výboru avizoval, že prípadnú pokutu neakceptuje a voči jeho rozhodnutiu sa odvolá.

Udelená pokuta predstavuje najprísnejší postih, o ktorom mohli rozhodnúť členovia výboru. Tí totiž dospeli k záveru, že poslanec sa dopustil skutočne závažného porušenia rokovacieho poriadku. Volný tvrdil, že počas zasadania výboru nemal priestor na účinnú obhajobu. K incidentu došlo 21. januára, keď podpredseda dolnej komory parlamentu Tomáš Hanzel vypol mikrofón Volnému, ktorý sa nedržal témy a začal ho urážať.

Poslanec sa potom pokúsil uzurpovať si rečnícky pult predsedajúceho schôdze a dostal sa do fyzických a slovných potýčok s ďalšími kolegami, ktorí sa mu v tom pokúšali zabrániť. Samotnému Hanzelovi sa pritom vyhrážal aj inzultáciou. Volného nakoniec z rokovacej sály vyviedla ochranka a polícia oznámila, že v súvislosti s týmto incidentom vyšetruje podozrenie z výtržníctva. Poslanec za ANO Michal Ratiborský totiž dostal od Volného ranu päsťou, píše iDNES.cz.

Viac o téme: ČeskoPotýčkaSnemovňaPrahaLubomír Volný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu