Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Erdogan obvinil Spojené štáty z podpory kurdských teroristov: Vyhlásenie USA je fraška

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil Spojené štáty, že sa pridali na stranu "teroristov". Erdogan to vyhlásil deň po tom, ako Ankara oznámila, že kurdskí militanti na severe Iraku popravili 13 zajatcov - väčšinou tureckých vojakov a policajtov -, ktorých údajne uniesli v juhovýchodnom Turecku a zadržiavali v Iraku.

Strana kurdských pracujúcich uviedla, že týchto 13 ľudí zahynulo, keď turecké sily bombardovali jaskyňu, kde mužov zadržiavali. Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo k incidentu vyhlásenie, v ktorom ubezpečilo o podpore Turecka ako spojenca v NATO, a prejavilo sústrasť pozostalým. Vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie sa tiež uvádza, že ak sa potvrdia správy, že tureckí civilisti zahynuli rukou ozbrojencov PKK, "čo najrozhodnejšie to odsúdime".

PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu, ktorá za viac ako 30 rokov boja proti vláde v Ankare zavinila smrť 40.000 ľudí vrátane žien a detí. Washington však v posledných rokoch - v rámci boja proti tzv. Daeš v Sýrii - podporil tamojšie kurdské milície, ktoré Turecko považuje za odnož PKK. "Vyhlásenie Spojených štátov (k incidentu v Iraku) je fraška. Povedali ste, že nepodporujete teroristov, aj keď v skutočnosti stojíte na ich strane a za nimi," uviedol Erdogan vo svojom prvom komentári.

Aj turecký minister zahraničných Mevlüt Čavušoglu v pondelok kritizoval "niektoré krajiny, ktoré tvrdia, že bojujú proti terorizmu, ale o poprave 13 tureckých občanov skupinou PKK v severnom Iraku buď mlčia, alebo ju zľahčujú". Minister sľúbil, že smrť občanov popraveným PKK v regióne Gara bude pomstená a že Turecko je odhodlané pokračovať v zákrokoch proti teroristickým organizáciám vo svojej krajine aj v zahraničí.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

V samostatnom vyhlásení Čavušoglu dôrazne kritizoval západné krajiny za ich "dvojaké štandardy" a "selektívny prístup" k terorizmu. Sústrasť v súvislosti s incidentom Ankare medzičasom vyslovili Azerbajdžan, Katar i Irán. Turecký denník Hürriyet napísal, že telá 13 tureckých občanov sa našli počas protiteroristickej operácie tureckých jednotiek v severnom Iraku. V nedeľu o tom informoval turecký minister obrany Hulusi Akar.

Turecké sily spustili 10. februára operáciu Orlí pazúr 2, ktorá je zameraná proti povstalcom PKK v severoirackej provincii Dahúk. Cieľom operácie je zabrániť PKK a iným ozbrojeným skupinám v obnovovaní pozícií používaných na uskutočňovanie cezhraničných teroristických útokov v Turecku. Operácie Tigrí pazúr a Orlí pazúr sa začali vlani v júni s cieľom zaistiť bezpečnosť tureckých občanov a tureckých hraníc.

Turecko si predvolalo veľvyslanca USA, polícia zatkla 718 ľudí

Turecko si predvolalo v pondelok amerického veľvyslanca v krajine pre reakciu USA na zabitie 13 tureckých zajatcov. Informovala o tom agentúra AFP.  Turecké ministerstvo zahraničných vecí "čo najdôraznejšie" tlmočilo veľvyslancovi USA Davidovi Satterfieldovi znepokojenie Ankary nad skutočnosťou, že Washington neprijal jej verziu udalostí.

Turecká polícia zadržala v pondelok 718 ľudí v 40 mestách pre údajné napojenie na kurdských militantov, ktorých Ankara viní z popravy 13 tureckých zajatcov na severe Iraku. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké ministerstvo vnútra.

Tamojší rezort vnútra nespresnil, v ktorých mestách policajti zasahovali, avšak informoval, že medzi zadržanými sa nachádzajú regionálni predsedovia prokurdskej Ľudovodemokratickej strany, ktorá tvorí druhú najväčšiu opozičnú stranu v Turecku, približuje AFP.

 PKK je zodpovedná za smrť tureckých rukojemníkov v Iraku

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken svojmu tureckému rezortnému partnerovi Mevlütovi Čavušoglovi v pondelok povedal, že "teroristi" zo Strany kurdských pracujúcich sú zodpovední za smrť tureckých rukojemníkov v severnom Iraku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Minister zahraničných vecí vyjadril nad smrťou tureckých rukojemníkov v severnom Iraku sústrasť a potvrdil náš názor, že zodpovednosť nesú teroristi z PKK," uviedol vo vyhlásení hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Viac o téme: USATureckoRecep Tayyip ErdoganKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu