Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Donald Trump nie je vinný z podnecovania k vzbure v súvislosti s násilnosťami v Kongrese

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký Senát po niekoľkodňovom rokovaní dnes rozhodol, že bývalý prezident Donald Trump nie je vinný z podnecovania k vzbure v súvislosti s násilnosťami v Kongrese zo 6. januára tohto roku. Za odsúdenie republikánskeho exprezidenta síce hlasovalo 57 senátorov, potrebnú dvojtretinovú väčšinu 67 hlasov ale nedosiahli.

Za Trumpovo odsúdenie hlasovalo aj sedem republikánov, čo je v procese impeachmentu najviac. Za posledný rok je to druhýkrát, čo Trump ústavnú žalobu vydržal a bol oslobodený.

Trump spáchal najzávažnejší zločin proti ústave v dejinách USA, tvrdia demokrati

Demokrati podali ústavnú žalobu na Trumpa kvôli jeho úlohe pri násilnostiach v Kongrese, na ktorý v januári zaútočil dav Trumpových stúpencov. Ten deň zákonodarcovia mali na programe potvrdenie výsledkov novembrových prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil demokrat Joe Biden. V súvislosti s výtržnosťami v Kapitole zomrelo päť ľudí.

Dosluhujúci americký prezident Donald
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

Demokrati sa počas teraz ukončeného procesu snažili dokázať, že Trump svojimi výrokmi o údajne sfalšovaných voľbách a nutnosti tvrdo bojovať za jeho víťazstvo svojich stúpencov vyzýval k násiliu. Pomocou impeachmentu mu chceli zabrániť v tom, aby sa o prezidentský úrad mohol v roku 2024 uchádzať znova.

Viac o téme: USADonald TrumpSenátImpeachmentOslobodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu