Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Výsledky štúdie: Vakcína proti chorobe COVID-19 možno znižuje riziko prenosu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

JERUZALEM - Výsledky nedávno zverejnenej a zatiaľ nerecenzovanej štúdie izraelských vedcov naznačujú, že vakcína proti chorobe COVID-19 znižuje riziko prenosu koronavírusu SARS-CoV-2. V piatok o tom informovala agentúra DPA.

Je síce vedecky dokázané, že zaočkovaná osoba je chránená proti COVID-19 - pľúcnej chorobe, ktorú koronavírus spôsobuje -, doposiaľ však nie je jasné, či chráni aj proti samotnému vírusu a jeho prenosu na iné osoby, pripomína DPA. Vedci z technologického inštitútu v izraelskom meste Haifa skúmali 5800 osôb nakazených koronavírusom, pričom polovica z nich bola zaočkovaná vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Výskumníci zistili, že zaočkovaní pacienti mali 12 až 28 dní po očkovaní v tele štyrikrát menej vírusových častíc, ako tí nezaočkovaní. "Vakcína (Pfizer/BioNTech) neposkytuje len ochranu zaočkovanej osobe v súvislosti s chorobou COVID-19. Dá sa predpokladať, že po zaočkovaní dostatočnej časti obyvateľstva existuje v istej miere aj niečo ako kolektívna imunita," uviedol odborník z mníchovskej nemocnice Clemens Wendtner. Vzápätí dodal, že nie je jasné, či sú vírusové častice nájdené v zaočkovaných osobách schopné niekoho nakaziť, alebo či ide o neškodné pozostatky vírusu. V tejto veci je potrebný ďalší výskum, ukončil Wendtner.

Viac o téme: ChorobaPrenosVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu