Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Ďalšia krajina schválila ruskú vakcínu Sputnik V

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Fateh Guidoum)

MOSKVA - Bahrajn schválil na núdzové používanie protikoronavírusovú vakcínu Sputnik V ruskej výroby. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na stredajšiu správu televíznej stanice al-Arabíja.

Bahrajnské úrady koncom januára schválili vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Manáma predtým odobrila aj vakcínu od čínskeho výrobcu Sinopharm na očkovanie ľudí pracujúcich s covidovými pacientmi. Bahrajn začiatkom decembra vydal schválenie pre vakcínu od amerického Pfizeru a jeho nemeckého partnera BioNTech. Ministerstvo zdravotníctva tejto ostrovnej krajiny v Perzskom zálive 25. decembra oznámilo začiatok bezplatnej očkovacej kampane pre obyvateľov a cudzincov žijúcich v Bahrajne.

Podľa najnovších údajov tamojšieho rezortu zdravotníctva Bahrajn zaregistroval od vypuknutia pandémie takmer 100.000 prípadov nákazy COVID-19 a približne 400 súvisiacich úmrtí. Podľa predbežných údajov o tretej fáze klinických testov publikovaných v časopise The Lancet bola účinnosť vakcíny Sputnik V 91,6 percenta. Po podaní prvej dávky tejto dvojzložkovej vakcíny dosahovala úroveň 87,6 percenta.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ nedostala od výrobcu ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik V žiadosť o jej schválenie pre použitie v krajinách EÚ. Ruský výrobca vakcíny však v utorok informoval, že takúto žiadosť podal. Použitie vakcíny Sputnik V, ktorú vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie (NICEM) v Moskve, už schválili v krajinách ako Alžírsko, Argentína, Irán, Južná Kórea, Maďarsko, Mexiko, Pakistan, Tunisko či Venezuela.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaRuskoBahrajnKoronavírusSputnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu