Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS V Česku zomrel po očkovaní prvý človek: Išlo o ťažko chorého seniora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

PRAHA - V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu zomrel v Česku prvý človek. Informoval o tom v stredu český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL). Išlo o seniora, ktorý bol v terminálnom štádiu iného ochorenia a po podaní vakcíny sa u neho objavili nežiaduce účinky. Tie výrazne zhoršili jeho zdravotný stav, uviedla na svojej webstránke televízia TV Nova.

"SÚKL prijal nahlásenie úmrtia, ku ktorému došlo v dôsledku zhoršenia zdravotného stavu v časovej súvislosti s vakcínou proti COVID-19. S týmto hlásením bude SÚKL naďalej pracovať," potvrdila hovorkyňa ústavu Klára Brunclíková. U seniora sa po podaní vakcíny objavili bežné nežiaduce účinky ako nechutenstvo, nevoľnosť, vracanie či únava. "Zatiaľ čo u väčšiny osôb tieto nežiaduce účinky za niekoľko dní odznejú, nie je vylúčené, že u veľmi oslabených starých osôb môžu viesť k závažnému zhoršeniu zdravotného stavu," doplnila Brunclíková.

Medzi ďalšie časté vedľajšie účinky vakcíny patria bolesti hlavy, kĺbov, zimnica alebo horúčka, ale aj opuchy v mieste vpichu, pripomína TV Nova. Dodáva, že českí lekári majú podľa odporúčania kontrolného ústavu zvažovať, či budú ľudí starších 85 rokov vôbec očkovať, ak by u nich riziká prevažovali nad prínosmi vakcíny. Rovnako by mali pristupovať aj k pacientom v terminálnych štádiách chorôb, čo bol aj prípad zosnulého dôchodcu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Súčasne upozorňujeme, že veľmi krehké staré osoby, ktoré boli očkované, je nutné po očkovaní pozorne sledovať a dôsledne riešiť všetky zdravotné ťažkosti vrátane tých, ktoré sú u bežnej populácie považované za nezávažné," uzavrela hovorkyňa SÚKL. Očkovanie v Česku aktuálne spomaľuje nedostatok vakcín, pripomína TV Nova. Celkovo v ČR dosiaľ dostalo očkovaciu látku vyše 382.000 ľudí, z toho viac ako 116.000 je už preočkovaných aj druhou dávkou.

Viac o téme: ČeskoúmrtieOčkovanieVakcínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu