Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Sneh sa sfarbil do oranžova: Nad Európou opäť úradoval saharský piesok

Lyžiari s ochrannými rúškami sa vezú lanovkou nad svahom pokrytým snehom, ktorý je sfarbený saharským pieskom na oranžovo a  vytvára špeciálnu svetelnú atmosféru vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Anzére Zobraziť galériu (2)
Lyžiari s ochrannými rúškami sa vezú lanovkou nad svahom pokrytým snehom, ktorý je sfarbený saharským pieskom na oranžovo a vytvára špeciálnu svetelnú atmosféru vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Anzére (Zdroj: TASR/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

BRUSEL - Vedci v utorok uviedli, že oblak saharského prachu, ktorý v posledných dňoch pokrýval časti južnej a strednej Európy, spôsobil prudký nárast znečistenia ovzdušia v celom regióne. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa satelitného monitorovacieho programu Európskej únie Copernicus boli v nedeľu v mestách ako Barcelona, Lyon či Marseille namerané výrazne zvýšené hladiny častíc menších ako desať mikrometrov - takzvané PM10.

Lyžiar s ochranným rúškom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Mrak jemného piesku, ktorý odvialo na sever z Alžírska, zafarbil oblohu na červeno a zmiešal sa s čerstvým snežením v Alpách a Pyrenejach zanechávajúc tak zjazdovky oranžové. Častice PM10 môžu preniknúť do pľúc a spôsobiť dýchacie ťažkosti, astmatické záchvaty a ďalšie zdravotné problémy. Koncentrácia saharského prachu však nedosahovala úrovne považované za škodlivé, dopĺňa AP.

Viac o téme: Lyžiarske strediskoŠvajčiarskoSaharský piesokAnzére
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu