Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Juhozápad Francúzska sužujú rozsiahle záplavy: Predchádzali im intenzívne dažde

Záplavy vo Francúzsku Zobraziť galériu (4)
Záplavy vo Francúzsku (Zdroj: TASR/AP Photo/Bob Edme)

SAINTES - Juhozápad Francúzska zažíva mohutné záplavy, ktorým predchádzalo niekoľko dní intenzívnych dažďov. V tejto oblasti a viacerých ďalších regiónov bol vyhlásený stave povodňovej pohotovosti, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Najhoršie záplavy zasiahli mesto Saintes, ležiace v departmente Charente-Maritime zhruba 115 kilometrov severne od Bordeaux. Hladina rieky Charente tam vystúpila na rekordnú úroveň 6,2 metra. Zaplavená bola väčšina mesta, pričom voda siahala ľuďom po kolená a na niektorých uliciach dokonca po pás. Stovky ľudí evakuovali. Voda totiž mnohým obyvateľom zatopila pivnice a prerušené boli dodávky elektriny. Šéf miestneho hasičského zboru Pascal Leprince povedal, že evakuovali približne 400 ľudí a približne 800 ďalších osôb opustilo svoje domov vlastnými silami.

Záplavy vo Francúzsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Bob Edme)

Zatopených bolo aj viacero ulíc v meste Cognac ležiacom taktiež pri rieke Charente. Očakáva sa, že jej hladina ešte mierne stúpne, pričom klesať by mala začať najskôr v stredu. Situácia sa naopak zlepšila juhovýchodne od mesta Bordeaux, kde boli počas minulého týždňa v dôsledku rozvodnenia rieky Garonne zaplavené rozsiahle oblasti medzi obcami Marmande a La Réole.

Juhozápad Francúzska sužujú rozsiahle
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

Francúzska meteorologická služba Météo-France vydala v pondelok výstrahu pred povodňami pre sedem departmentov, vrátane Charente-Maritime a Seine-et-Marne ležiaci východne od Paríža, ďalšie dve oblasti pri rieke Loira a viaceré oblasti pri riekach Somme a Oise na severe Francúzska. V Paríži sa minulý týždeň vyliala z brehov Seina, a aj keď situácia tam nie je až taká kritická, časť nábrežia bola i v pondelok neprístupná. Seina a do nej sa vlievajúca rieka Marna sa v uplynulých dňoch rozvodnili na viacerých miestach, predovšetkým v obciach Condé-Sainte-Libiaire a Esbly, kde zaplavila viacero ulíc.

Juhozápad Francúzska sužujú rozsiahle
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

Viac o téme: ZáplavyDážďFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu