Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Napätie by sa dalo krájať: V Mjanmarsku pokračujú protesty, pápež vyzval na prepustenie lídrov

Tisíce ľudí pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu v Mjanmarsku
Zobraziť galériu (3)
Tisíce ľudí pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu v Mjanmarsku (Zdroj: TASR/AP)

NEPIJITO - Mjanmarská polícia v pondelok použila vodné delá na rozohnanie ľudí, ktorí vyšli do ulíc hlavného mesta Nepjito, aby protestovali proti minulotýždňovému vojenskému prevratu. Informovala o tom agentúra AFP.

V nedeľu sa na demonštráciách vo viacerých mjanmarských mestách zúčastnili desaťtisíce ľudí. Išlo o zatiaľ najväčšie protesty proti vojenskému prevratu, ktorým bola zbavená moci politička Aun Schan Su Ťij.

Tisíce ľudí pokračujú v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Demonštrácia sa konala aj v meste Rangún, kde protesty pokračujú už tretí deň po sebe. Demonštranti na hlavnej križovatke v centre mesta skandovali slogany a niesli transparenty s nápismi ako "Odmietame vojenský puč" a "Spravodlivosť pre Mjanmarsko". Na proteste sa podľa agentúry AP zúčastnili spočiatku stovky ľudí, neskôr ich počet prekročil tisícku.

Tisíce ľudí pokračujú v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

K prevratu v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - došlo v pondelok 1. februára, v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij.

Vyjadril sa aj pápež 

Pápež František v pondelok vyzval na okamžité prepustenie mjanmarských politických lídrov, ktorých od minulého pondelka po prevrate zadržiava armáda. Informovala o tom agentúra AFP. "V týchto dňoch som v myšlienkach najmä s obyvateľmi Mjanmarska, ktorým vyjadrujem svoju náklonnosť a blízkosť," povedala hlava katolíckej cirkvi v prejave pred veľvyslancami pri Svätej stolici.

Cestu k demokracii, na ktorú sa Mjanmarsko vydalo v posledných rokoch, podľa pápežových slov náhle prerušil minulotýždňový puč. "To viedlo k uväzneniu rôznych politických vodcov, ktorí, dúfam, budú okamžite prepustení na znak podpory pre úprimný dialóg zameraný na dobro pre krajinu," uviedol pápež podľa oficiálneho prekladu jeho vyjadrení.

Znepokojenie nad situáciou v Mjanmarsku vyjadril pápež František po prvý raz v nedeľu 7. februára. Vo svojom tradičnom príhovore vyzval armádu, ktorá sa v tejto krajine chopila moci, aby sa usilovala o "demokratické spolužitie", a vyjadril solidaritu obyvateľom krajiny. František Mjanmarsko navštívil v roku 2017, pripomína AFP.

Viac o téme: ProtestyPolícia Mjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu