Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Utláčanie demokratického hnutia v Bielorusku sa musí skončiť, hovorí Merkelová

Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová (Zdroj: TASR/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom pravidelnom sobotňajšom podcaste vyzvala na ukončenie utláčania bieloruského demokratického hnutia a politické vedenie v Minsku vyzvala, aby bezodkladne zastavilo represie a prepustilo politických väzňov. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci podľa jej slov "demonštrujú pokojne a s obdivuhodnou vytrvalosťou proti volebným podvodom, za politické zmeny a rozsiahle zmeny vo svojej krajine". "Vedenie (prezidenta) Aleksandra Lukašenka však má pre nenásilných demonštrantov len jedinú odpoveď - násilie. Muži, ženy, mladí i starí ľudia dostávajú na uliciach bitky zo strany bezpečnostných síl. Tým, čo skončia vo väzení, hrozí - ako bolo mnohokrát doložené - vážne ubližovanie," uviedla Merkelová.

"Zdá sa, že tí pri moci kalkulujú s tým, že svet na týchto statočných ľudí zabudne. Nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo," vyzvala kancelárka. "Nemecko a Európska únia budú naďalej voči tým, čo pokračujú v porušovaní ľudských práv vyvodzovať zodpovednosť," dodala. Dlhoročný bieloruský prezident Aleksandr Lukašenko a jeho okruh ľudí musí takisto rešpektovať slobodu vyjadrovania, apelovala.

Protesty v Bielorusku pokračujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Kancelárka upozornila, že je to presne pol roka, odkedy sa v Bielorusku konali sporné prezidentské voľby, po ktorých sa následne rozpútali masové protesty. Podľa oficiálnych výsledkov si v nich dlhoročný autoritatívny líder Lukašenko zaistil šiesty mandát hlavy štátu, avšak opozícia označuje voľby za zmanipulované. S týmto hodnotením sa stotožnila EÚ, Nemecko i mnohé ďalšie krajiny sveta, ktoré odmietli uznať Lukašenka za legitímneho prezidenta.

Nemecká vláda chce v rámci akčného plánu na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti pre prenasledovaných predstaviteľov bieloruskej opozície zjednodušiť pravidlá udeľovania víz, ako aj spustiť štipendiá či poskytovať pomoc tamojším nezávislým médiám. Merkelová poznamenala, že to "síce nerozhodne o konflikte medzi právom a utláčaním v Bielorusku", ale "statočným ľuďom to ukáže, že sme na ich strane a počúvame ich - dnes, ako aj pred pol rokom".

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováBerlínBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu