Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bieloruské novinárky odmietli pred súdom obvinenia z organizovania protestov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MINSK - V Bielorusku sa začal v utorok súdny proces s dvoma miestnymi novinárkami obžalovanými z organizovania protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Obe obvinenia pred súdom odmietli, informovala agentúra AFP.

Minulý rok sa Bieloruskom prehnali masové protesty po tom, čo Lukašenka v auguste opäť vyhlásili víťaza prezidentských volieb, ktoré opozícia a Západ označili za zmanipulované. Vláda proti protestujúcim tvrdo zakročila. Výsledkom sú najmenej štyria mŕtvi demonštranti a tisíce zadržaných. Stovky z nich tvrdia, že ich väzbe mučili, uviedla AFP. Medzi zadržanými sú aj novinárky poľskej opozičnej televíznej stanice Belsat Kaciaryna Andrejevová (27) a Daria Čuľcovova (23), ktoré vzali do väzby 15. novembra počas demonštrácie na podporu jedného z usmrtených.

Po siedmich dňoch vo väzbe pre účasť na nepovolenej demonštrácii bolo voči nim vznesené obvinenie z "organizovania a prípravy protestov, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok". Za tento trestný čin im môže byť uložený maximálny trest tri roky odňatia slobody. Podľa prokurátora novinárky prostredníctvom vysielania "podnecovali účasť na masovej udalosti". Advokát Andrejevovej požiadal sudcu, aby obe obžalované prepustil a namiesto toho im zakázal opustiť krajinu. Žiadosť však bola zamietnutá.

Výbor na ochranu novinárov a veľvyslanectvo USA v Bielorusku v predvečer súdu požiadali o ich prepustenie, pričom vznesené obvinenia označili za "absurdné" a "poburujúce". Líderka opozície Sviatlana Cichanovská uviedla, že "čestní novinári" sú súdení za to, že "ukazujú svetu slabosť a zbabelosť režimu". Podľa Bieloruskej asociácie novinárov boli v roku 2020 pracovníci médií zadržaní celkovo 477-krát.

Viac o téme: ProtestyObvineniaNovinárkySúd Bielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu