Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tirolsko spustí akčný plán proti variantom KORONAVÍRUSU: Hromadné testovanie obyvateľstva

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober
Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

INNSBRUCK - Akčný plán pre spolkovú krajinu Tirolsko, kde sa vo zvýšenej miere vyskytuje nákazlivejší, tzv. juhoafrický variant nového koronavírusu, ohlásil na piatkovej tlačovej konferencii rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober. Informovala o tom agentúra APA.

Plán bol podľa Anschobera vypracovaný v spolupráci s krajinským premiérom Güntherom Platterom. V najviac zasiahnutom regióne Tirolska, okrese Schwaz, bude desať dní prebiehať hromadné testovanie obyvateľstva. Takisto sa budú dôsledne dohľadávať kontakty nakazených. Zavedú sa i opatrenia na ochranu domovov sociálnych služieb a opatrovateľských zariadení. Anschober vyjadril v tejto súvislosti dôveru úradom v Tirolsku. Dodal, že v nedeľu sa rozhodne, či sú potrebné ďalšie opatrenia. Uvažovalo sa totiž i o zavedení lockdownu v celom Tirolsku.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Britský či juhoafrický variant koronavírusu predstavujú podľa Anschobera mimoriadne vysoké riziko, pretože sú o 30 - 70 percent nákazlivejšie než doterajšia forma vírusu. Pri juhoafrickom variante navyše nie je isté, či sú doterajšie očkovacie látky účinné.

Anschober na tlačovej konferencii ďalej oznámil, že vakcínu proti novému koronavírusu doteraz dostalo okolo 280.000 Rakúšanov, pričom sú už zaočkovaní takmer všetci klienti domovoch dôchodcov. V prvom štvrťroku 2021 bude mať Rakúsko k dispozícii dva milióny dávok vakcín a zaočkovaný by mal byť približne milión obyvateľov. V piatok večer dorazí do Rakúska i prvá dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca - pôjde o 36.000 dávok.

Komora lekárnikov plánuje v pondelok zverejniť na svojej stránke zoznam vybraných lekární, ktoré budú ponúkať bezplatné testy na koronavírus. Pôjde o pilotný projekt, v ktorom bude vzorky odoberať i vyhodnocovať personál lekární, vysvetlila predsedníčka komory Ulrike Murschová-Edlmayrová. Vyzvala však na trpezlivosť, keďže ešte je potrebné doladiť technické detaily a testovanie v lekárňach preto zatiaľ nebude možné na celom území Rakúska.

Viac o téme: OpatreniaPlánTirolskoVariantyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu