Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spojené štáty si nemôžu dovoliť návrat k diplomacii ako za Obamu, tvrdí Pompeo

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

WASHINGTON - Bývalý minister zahraničných vecí Mike Pompeo kritizoval prezidenta USA Joea Bidena za jeho vystúpenie venované zahraničnej politike Spojených štátov. V rozhovore pre televíziu Fox News Pompeo okrem iného vyhlásil, že si nie je istý, či si USA môžu dovoliť návrat ku kurzu zahraničnej politiky, aký presadzovala administratíva Baracka Obamu.

Pompeo komentoval Bidenov prejav, v ktorom avizoval, že "Amerika je späť" a že "diplomacia sa vrátila do centra našej zahraničnej politiky". Biden vo štvrtok na ministerstve zahraničných vecí vo svojom prvom vystúpení o zahraničnej politike prisľúbil "skorigovanie našej zahraničnej politiky a lepšie zosúladenie našich demokratických hodnôt s naším diplomatickým vedením". Zdôraznil, že "Amerika si nemôže dovoliť dlhšie absentovať na svetovej scéne". Biden vyhlásil, že jeho administratíva ukončí zahraničnú politiku založenú na izolacionizme a zosilní reakcie na prípadné nepriateľské kroky zo strany Ruska a Číny.

Pompeo v rozhovore pre Fox News polemizoval, či Biden pod sloganom "Amerika je späť" mal na mysli posilnenie roly Číny, ktorá nebude mať Spojené štáty "za nič a ktorá likviduje milióny pracovných miest v Kansase alebo v Južnej Karolíne" alebo či sa Amerika vráti do čias, keď existoval kalifát Islamského štátu ovládajúci územie s rozlohou Británie. Pripomenul, že "prezident Trump a náš tím" islamistov potlačili. "Dúfajme, že nie takto si (Biden) predstavuje ten návrat," uviedol Pompeo. Vyjadril nádej, že Bidenova administratíva si zvolí "zahraničnopolitický kurz, ktorý bude viac podobný nášmu, keď bola Amerika na prvom mieste".

Pompeo sa v rozhovore zmienil aj o svojich obavách týkajúcich sa spojencov Trumpovej administratívy, pričom spomenul Izrael, a vyjadril obavy, že k "teroristom v Iráne" sa bude pristupovať ako k priateľom. Pompeo v rozhovore vyhlásil, že ako šéf diplomacie vždy hovoril priamo, čo bolo v Bruseli i niektorých európskych metropolách prijímané chladne, "o tom niet pochýb". Uviedol však, že je "hrdý na prácu, ktorú sme odviedli. Hovorili sme pravdu".

Viac o téme: DiplomaciaUSABarack ObamaJoe BidenMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu