Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Macron chce byť sprostredkovateľom pri americko-iránskych rozhovoroch

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa ponúkol, že bude "čestným sprostredkovateľom" pri rozhovoroch medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré si kladú za cieľ oživiť jadrovú dohodu z roku 2015. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

"Urobím všetko, čo budem môcť, aby som podporil akúkoľvek iniciatívu zo strany USA zameranú na opätovné zapojenie do náročného dialógu a budem... sa snažiť byť v tomto dialógu čestným a angažovaným sprostredkovateľom," povedal francúzsky prezident americkému think-tanku Atlantická rada (Atlantic Council).

Dohoda z roku 2015 - známa aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) - zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity. Okrem USA ju podpísali Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko. Spojené štáty pod vedením Trumpa však od tejto dohody v roku 2018 jednostranne odstúpili a na Irán opätovne uvalili sériu sankcií. Irán na ne reagoval niekoľkonásobným porušením jadrovej dohody.

Viac o téme: Emmanuel MacronAmericko-iránske rozhovory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu