Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvrat vo vyšetrovaní výbuchu v Bejrúte: Priradeného sudcu stiahli z prípadu

Výbuch v Bejrúte
Výbuch v Bejrúte (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Libanonský prokurátor, vyšetrujúci minuloročný mohutný výbuch v prístave v Bejrúte, bol v piatok oficiálne odvolaný z prípadu. Informovala o tom libanonská štátna spravodajská agentúra.

Štvrtkové rozhodnutie najvyššieho súdu o odvolaní vyšetrujúceho sudcu Fádího Sawwána prišlo po výzvach vysokopostavených úradníkov, ktorých v súvislosti s prípadom obvinil z nedbanlivosti. Tá mala podľa sudcu zapríčiniť vlaňajší mohutný výbuch v bejrútskom prístave, ktorý sa považuje za jednu z najväčších nejadrových explózii v histórii ľudstva. Súd po odvolaní Sawwána vyzval na vymenovanie nového vyšetrujúceho sudcu, ktorý sa ujme vyšetrovania takmer šesť mesiacov po jeho začatí.

Sawwánovo stiahnutie z prípadu vyvolalo hnev rodín obetí výbuchu zo 4. augusta 2020. Niektorí z pozostalých proti rozhodnutiu súdu demonštrovali už vo štvrtok na zhromaždení v Bejrúte. Ďalšie akcie sú naplánované aj na piatok. Rodiny obetí tvrdia, že Sawwán bol z prípadu odvolaný v dôsledku politického tlaku. Tento vývoj pravdepodobne ešte viac oddiali vyšetrovanie explózie, pri ktorej zahynulo 211 ľudí, zranilo sa ďalších viac ako 6000 a zničená bola veľká časť Bejrútu.

Rodiny obetí a preživších obviňujú vládnucu politickú elitu z korupcie a nedbanlivosti, ktoré viedli k explózii nákladu vysoko výbušného dusičnanu amónneho skladovaného roky v prístave. Preživší a pozostalí sú skeptickí, že by akékoľvek vyšetrovanie výbuchu mohlo byť transparentné a nezávislé v krajine, kde po celé desaťročia prevládala kultúra beztrestnosti.

Sudca Sawwán obvinil a predvolal na výsluch predsedu dočasnej vlády Hassána Dijába i troch bývalých ministrov: Alího Hasana Chalíla (financie), Júsifa Fenianosa (verejné práce) a Gházího Zajtara (doprava). Urobil tak na základe podozrenia, že sa dopustili nedbanlivosti, ktorá mala za následok explóziu.

Dvaja z bývalých ministrov - Chalíl a Zajtar - v decembri minulého roku napadli Sawwána pred súdom a obvinili ho z porušenia zákonných a ústavných postupov a žiadali jeho stiahnutie z prípadu, čím sa zastavilo vyšetrovanie výbuchu. V januári odvolací súd požiadal Sawwána, aby pokračoval v práci, kým sa bude súd zaoberať podnetom od exministrov.

Podrobnosti štvrtkového verdiktu neboli zverejnené, ale podľa materiálov preniknutých do médií bývalí ministri obvinili Sawwána z nerešpektovania poslaneckej imunity. Argumentovali aj tým, že Sawwánov dom bol výbuchom zasiahnutý, a preto nie je nestranný.

Viac o téme: VýbuchExplóziaObeteSudcaVyšetrovanieLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu