Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Mexiko schválilo ruskú vakcínu Sputnik V na núdzové použitie

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V
Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

MEXIKO - Mexiko v utorok schválilo núdzové použitie ruskej vakcíny Sputnik V proti novému koronavírusu. Stalo sa tak v rovnaký deň, čo predbežné výsledky štúdie zverejnenej v uznávanom lekárskom časopise The Lancet potvrdili jej 91,6-percentnú účinnosť. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

S použitím vakcíny Sputnik V vyslovila súhlas Federálna komisia na ochranu pred zdravotnými rizikami (COFEPRIS), uviedol na tlačovej konferencii námestník ministra zdravotníctva Hugo López-Gatell. Viacerí odborníci ešte donedávna spochybňovali účinnosť vakcíny Sputnik V, pretože ju ruské úrady schválili ešte pred ukončením záverečnej fázy klinických skúšok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Avšak najnovšia analýza údajov od približne 20.000 dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do tretej fázy testov, naznačuje, že táto očkovacia látka podávaná v dvoch dávkach má pri predchádzaní symptomatickému priebehu ochorenia COVID-19 vyše 90-percentnú účinnosť. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador po minulotýždňovom telefonáte so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom oznámil, že Rusko dodá Mexiku 24 miliónov dávok svojej vakcíny.

Od začiatku pandémie v Mexiku zaznamenali viac ako 1,8 milióna prípadov nákazy a takmer 160.000 úmrtí. V globálnom počte obetí koronavírusu je Mexiko na treťom mieste, hneď za USA a Brazíliou. Vakcinačnú kampaň v Mexiku spustili 24. decembra. Doteraz v nej využívali len očkovaciu látku od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech.

Mexiko následne schválilo použitie vakcíny od firmy AstraZeneca a uzavrelo zmluvu na jej výrobu s Argentínou. Použitie vakcíny Sputnik V už schválili v krajinách ako Alžírsko, Argentína, Irán, Južná Kórea, Maďarsko, Pakistan, Tunisko či Venezuela.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaRuskoMexikoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu