Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Španielsko obmedzí vstup cestujúcim prichádzajúcim letecky z Brazílie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielsko v utorok oznámilo, že obmedzí vstup ľudí prichádzajúcich letecky z Brazílie a Juhoafrickej republiky (JAR). Vláda sa takto snaží zastaviť šírenie nových variantov koronavírusu, uviedla tlačová agentúra AFP.

Povolenie pricestovať z Brazílie a JAR budú mať iba legálni obyvatelia alebo občania Španielska, ako aj mikroštátu Andorra, povedala na tlačovej konferencii hovorkyňa vlády María Jesús Monterová. Pasažieri, ktorí sa v Španielsku zastavia cestou do inej krajiny, budú môcť vstúpiť na územie juhoeurópskej krajiny pod podmienkou, že v nej zostanú menej ako 24 hodín a neopustia letisko, dodala hovorkyňa. Nové nariadenia začnú platiť v stredu a budú trvať dva týždne, hoci ich bude možné predĺžiť v závislosti od vývoja pandémie, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Španielsko už koncom decembra zakázalo vstup ľuďom prichádzajúcim po mori a letecky z Británie, výnimku majú len obyvatelia alebo štátni príslušníci Španielska a Andorry. Dôvodom je tiež výskyt nového variantu koronavírusu v Británii, ktorý sa pokladá za nákazlivejší. Tento variant, ktorý viedol v posledných mesiacoch k prudkému nárastu infekcií v Británii, je jedným z viacerých zistených od začiatku pandémie. Ďalší variant známy ako E484K, zistený najprv v JAR, a následné varianty v Brazílii a Japonsku vyvolali medzi vedcami väčší poplach pre ich možný vážnejší vplyv na imunitu. Španielsko zasiahla pandémia veľmi tvrdo - zatiaľ zaznamenalo takmer 60.000 úmrtí z vyše 2,8 milióna prípadov nákazy koronavírusom, vrátane 350 prípadov variantu zisteného v Británii.

Viac o téme: LietadloCestujúciŠpanielskoBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu