Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Variant KORONAVÍRUSU objavený v Británii znovu mutuje: Táto zmena môže znížiť účinnosť vakcín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britskí vedci oznámili, že variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa už od decembra šíri v Spojenom kráľovstve, pravdepodobne znova prechádza genetickými zmenami. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Testy niektorých vzoriek odobratých v Británii ukázali mutáciu vírusu E484K, ktorú už zaznamenali na juhoafrickom a brazílskom variante vírusu. Hoci táto zmena môže znížiť účinnosť vakcín, očkovacie látky, ktoré sa v súčasnosti používajú, by mali byť podľa vedcov stále účinné. Experti spolupracujúci s anglickým úradom pre verejné zdravie Public Health England (PHE) tento variant potvrdili v 11 prípadoch z celkového počtu 214.159 odobratých vzoriek.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Julian Tang, odborník na vírusy z univerzity v meste Leicester, objav tohto variantu označil za "znepokojujúci vývoj", ktorý však nebol "úplne neočakávaný". Zdôraznil, aby ľudia dodržiavali lockdownové opatrenia a znížili tak nárast počtu prípadov s cieľom zabrániť ďalším mutáciám vírusu. "Vírus sa inak bude môcť naďalej nie len šíriť, ale aj vyvíjať," povedal. Spojené kráľovstvo už sprísnilo opatrenia s cieľom kontrolovať šírenie nových variantov vírusu, pripomína BBC.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v pondelok upozornil na juhoafrický variant. V niektorých oblastiach krajiny sa v spojitosti s týmto variantom koná testovanie po domácnostiach. Úrady takisto zaviedli aj obmedzenia v oblasti cestovania. Profesor Ravi Gupta z univerzity v Cambridge podľa BBC potvrdil, že vírusy majú určité preferované spôsoby mutácie. "Nám to umožňuje pracovať s cieľom zablokovať ich vakcínou," povedal Gupta, ktorý sa venuje klinickej mikrobiológii.

Viac o téme: VakcínaMutáciaBritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu