Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Juhoafrická republika dostala prvú zásielku vakcín proti KORONAVÍRUSU

Juhoafrická republika čakala na vakcínu
Juhoafrická republika čakala na vakcínu (Zdroj: SITA/AP Photo/Nardus Engelbrecht)

JOHANNESBURG - Juhoafrická republika (JAR) v pondelok prevzala prvú zásielku vakcín proti koronavírusu. To umožní začať prvú fázu očkovania v najhoršie zasiahnutej krajine Afriky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Verejnoprávna stanica SABC odvysielala zábery prezidenta Cyrila Ramaphosu na Medzinárodnom letisku Olivera Tamba v Johannesburgu, ako prijíma jeden milión dávok očkovacej látky vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Dávky vyrobil Indický sérologický ústav. Ďalších pol milióna dávok sa očakáva neskôr tento mesiac.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Dávky podajú približne 1,2 milióna zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v prvej fáze očkovania hlavnou cieľovou skupinou. Podávanie očkovacej látky sa začne zhruba o dva týždne, po tom, čo zásielka dávok prejde karanténou a procedúrami schvaľovania a kontroly kvality. JAR zaznamenala najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom a úmrtí v Afrike - v krajine sa infikovalo celkovo najmenej 1,45 milióna ľudí a zomrelo vyše 44.000 osôb.

Úrady plánujú do konca tohto roka zaočkovať najmenej 67 percent obyvateľov, teda 40 miliónov ľudí. Vláda, ktorú obviňujú z pomalého zaobstarávania vakcín proti ochoreniu COVID-19, cez víkend oznámila, že zabezpečila dodatočných 20 miliónov dávok - tentoraz od spoločností Pfizer a BioNTech. Pandémiu v JAR zrýchlil nový variant koronavírusu, ktorý je podľa odborníkov nákazlivejší než skoršie varianty.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaDodávkaJuhoafrická republikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu