Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruskí vedci v zahraničí sú znepokojení vývojom v krajine: Vyzývajú na dialóg

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/Navalny Instagram via AP)

MOSKVA - Desiatky po rusky hovoriacich vedcov z celého sveta vyjadrili v liste adresovanom vedeniu Ruska podporu väznenému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému a pokojným zhromaždeniam občanov, ktorí žiadajú jeho prepustenie na slobodu.

Ako v pondelok informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, medzi signatármi listu sú pôvodnom ruskí vedci z Oxfordu, Cambridgeu, Harvardu, inštitútu École d'économie de Paris či Ruskej akadémie vied vrátane laureáta Nobelovej ceny za fyziku Andreja Gejma, ekonóma Sergeja Gurijeva a jadrového fyzika Borisa Šterna.

V liste sa píše, že "alarmujúce a nebezpečné udalosti v Rusku vyvolávajú znepokojenie vo vedeckej komunite aj na pozadí globálnych problémov a rozporov, ktoré sa na v období pandémie ešte viac zintenzívnili". Autori otvoreného listu k spomínaným udalostiam zaradili aj pokus o otrávenie a zatknutie Navaľného, brutálne zaobchádzanie s pokojne demonštrujúcimi ľuďmi i politické prenasledovanie disidentov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Upozornili aj na tendencie k sebaizolácii Ruska a jeho zvýšenú konfrontáciu s inými štátmi. Deklarujú tiež neprípustnosť použitia chemických zbraní a potrebu vyšetriť pokus o vraždu Navaľného s použitím nervovoparalytickej látky novičok. Žiadajú tiež zastaviť stíhanie Navaľného a jeho spolupracovníkov. Signatári listu vyzývajú príslušné úrady, aby nadviazali dialóg s verejnosťou a zrušili zákaz pokojných protestov. Varujú, že ak sa tak nestane, hrozí, že súčasná politika povedie ku katastrofe.

Viac o téme: ProtestyVedciRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu